Всяка минута по един велосипедист изскача опасно в нарушение на пешеходна пътека и създава рискова ситуация за шофьорите, пише "Телеграф". Проверка на изданието показа, че на някои от най-натоварените кръстовища в София колоездачите масово не знаят, че велосипедистът трябва да се бута на зебра и че няма право да въртят по тротоарите, където често се разминават на сантиметри от пешеходците.

Има и велосипедисти, които знаят правилата, но не ги спазват. "За първите 5 месеца от началото на годината са блъснати 41 колоездачи в страната, като трима от тях са загинали", съобщи инспектор Асен Караджов от Главна дирекция "Охранителна полиция". През м.г. броя на инцидентите е бил 69.

Малко колоездачи знаят, че звънецът на велосипеда е задължителен, а ако нямат такъв, могат да получат фиш от полицаите. Той обикновено е в размер от 10 лева и се съставя, ако нямат преден или заден фар. Използването на светлоотразителна жилетка е задължително, ако велосипедистът кара извън населените места. "Прави впечатлени, че колоездачите през последните години стават по-подготвени, колелата им са по-добри и използват каски и наколенки", обясниха от КАТ.