Европейският съюз ще внесе жалба за нарушено биоразнообразие в защитени зони, като наказателната процедура ще стане дело всеки момент. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Каварна, предаде бТВ.

По думите й това досега не се е случвало, на нас се падна честта да открием и да следим какво ще се случи оттук нататък, добави министър Михайлова. Тя припомни, че страната ни е обвинена, че не спазва директивата за биоразнообразието в зони, които са изключително ценни за запазване на дивите птици и степните хабитати.

Повод за процедурата е строителство на вятърни паркове и вилни селища, които са нарушили директивата за местообитанията, така и общия европейски закон.

До осъдителна присъда няма да се стигне с разширяването на защитената зона "Калиакра", обявяването на нова защитена зона "Било" за компенсация на хабитатите, забраната на строителството на каквито и да са съоръжения на територията на "Калиакра" и подготвянето на планове за управление на зоната, смята Михайлова

Според нея това е можело да бъде направено още преди четири години. Повече от три години България е водела преговори с Европейския съюз, обещавала, но не изпълнявала и затова е изгубила доверието на европейските партньори.

Ако ние възстановим доверието и убедим партньорите ни от Европейската комисия, че това, което се поема като ангажимент, се изпълнява в България, мисля, че ще се промени и позицията по отношение на делото, ще бъдат отменени част от обвиненията, смята министър Михайлова.

Общо 14 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда, съобщи в края на септември екоминистърът. За вятърния парк в "Калиакра" е една от тях, която вече влиза в съдебна фаза.