За първи път в историята жена гвардеец ще застане на пост номер едно в републиката – караула пред президентството, предаде БГНЕС.

Ние имаме една гвардейка и планираме при смяната на караула на 12 юли тя да бъде пред президентството и да вземе участие в тържествената смяна на караула, заяви днес командирът на Национална гвардейска част полковник Боян Ставрев.

БГНЕС първа информира за идеята за това жена в гвардейска униформа да застане на пост номер едно още в началото на май. Тогава обаче още не беше окончателно взето решение. Ръководството на НГЧ поиска да направи изненада за всички столичани в чест на 135-годишнината на гвардията. Решение за това вече е взето и така на празника на Националната гвардейска част, който е на 12 юли, се идеята ще бъде реализирана.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е направен и първият официален ескорт на български княз затова и тази дата е неин официален празник.

Първата жена в елитното подразделение беше приета преди две години и това е редник Гергана Иванова. Именно тя ще участва и в смяната на часовите пред сградата на администрацията на президента. "Изключително интелигентно момиче, тя е подготвена психически, така че аз се надявам наравно с колегите си мъже тя да бъде пред пост номер едно на републиката. Ще бъде, надявам се искрено, все пак има още няколко дни", каза още полковник Боян Ставрев. Отново на 12 юли пред президентството е предвидено изпълнение на елементи от церемония-спектакъл "Искри".

Всъщност, тържествено отбелязване на 135 години от създаването на българската гвардия ще продължи няколко дни. Днес гост на НГЧ бе президентът Росен Плевнелиев, който връчи на гвардейците и почетния си знак.

Президентът отбеляза ролята на НГЧ за съхраняването на националната историческа памет и за утвърждаването на българската идентичност. "Въпреки превратностите на времето НГЧ успява да съхрани почитта и любовта на българския народ, да издига авторитета на българската държавност", каза държавният глава. Той посочи, че и днес военното формирование последователно и отговорно изпълнява своята мисия – да пази военни ритуали и да отстоява гвардейските ценности, гвардейските принципи. "Функциите на Националната гвардейска част в провеждането на протоколни и представителни мероприятия с участието на президента, министър-председателя, министъра на отбраната и началника на отбраната, утвърждават нейната фундаментална значимост по отношение на културно-възпитателните и военни-патриотичните дейности", изтъкна Плевнелиев, който изказа дълбокото си уважение и признателност към българските гвардейци.

Президентът разгледа и сградите в НГЧ, които бяха реновирани. Боян Ставрев благодари на министъра на отбраната Ангел Найденов и средствата, които с негова помощ са били заделени за реновирането на Първи гвардейски батальон. "Това са момчетата, които изнасят тежестта на службата. И крайно време беше в 135-годишната история да се случи това нещо", отбеляза полк. Ставрев. Той каза, че стартират процедура другата седмица и ще имат изцяло нов плац. Освен това предвиждат да направят и хубава сградата на гвардейския оркестър. "Аз се надявам в края на годината ние да имаме и карабини. Миналата година беше започната процедура за доставка на 500 карабини – важни и необходими за подготовката на гвардейците, но събитията в Украйна наложиха този договор да бъде продължен и тази година и аз се надявам в края на месец септември ние да имаме и карабини", каза Ставрев.