Напрежението между сунити и шиити е най-голямата заплаха за световната сигурност, заяви външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф в интервю за Би Би Си.

Зариф обвини управляваните от сунити държави в разпалване на страх. "Някои хора са привлечени от нестабилността поради недалновидни политически интереси". Сред страните, които са обхванати от такива проблеми, са Сирия, Ирак и Пакистан. Зариф допълва, че трябва да бъде наложено разбирането, че разделението между сунити и шиити е заплаха не само за ислямските страни, но и за целия свят. В исторически план противопоставянето между тези две основни течения в исляма е факт от над 1000 г. Но от началото на новото хилядолетие – особено след инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г., положението се влоши особено. Само в Ирак от началото на годината досега този конфликт е довел до гибелта на 6500 души. Сирийската гражданска война не започна като сблъсък между сунити и шиити, но постепенно се превърна в такъв. Президентът Башар Асад е шиит и е подкрепян от Иран. Мнозинството сирийци са сунити и са в челните редици на бунта за свалянето от власт на режима в Дамаск. Бунтовниците са подкрепяни от сунитските управляващи среди, вкл. тези в Турция и Саудитска Арабия.

Без да назовава поименно държави, Зариф обвини сунитските лидери в "подклаждане на пожара на противопоставянето":"никой не трябва да си играе с огъня на верското разделение, трябва да го потушаваме, да го ограничаваме, да се опитваме да избегнем конфликт, който ще съсипе сигурността на всички".

В същото време Рияд пък обвинява Техеран в разпалване на сектантски конфликт. Според кореспондента на Би Би Си и двете страни признават опасностите от това, което става, но нито една не намира път за спиране на опасното плъзгане към пълно разгаряне на религиозния конфликт.