Министърът на правосъдието Зинаида Златанова каза в ефира на ТВ7, че България ще получи около 90 млн. евросредства за овладяване на бежанската криза. Няколко милиона вече са били преведени.

"Лошата новина е, че само с тези средства няма да се реши цялостно този проблем. България досега не се е сблъсквала с такъв проблем. Той е нов за нас и е много важно, ние като граждани да подходим със спокойствие и с разум към него." Златанова призова българите към търпимост и толерантност и припомни, че и на нас не се гледа с добро око като имигранти в Западна Европа. "Нека не влизаме в тази роля и ние", апелира правосъдният министър.

Затягане на режима на получаване на българско гражданство е необходим, но е нужна и повече прозрачност, за да се знае кой се сдобива с такова. "Българското гражданство е чест, която може да бъде оказана на някой, а не битка за решаване на демографски проблем", каза още Златанова относно работата на Държавната агенция за българите в чужбина.

По думите на Златанова, липсата на последователност в действията на правителствата е основната причина страната ни няма напредък по отношение на съдебната реформа. Ден след паметната дата 10 ноември Златанова коментира, че страната не бива да се отрича постигнатото през тези 24 години, през които България стана член на НАТО и Европейския съюз.

"Ако Народното събрание не избере главен съдебен инспектор, то може да получи сериозни забележки от европейските институции", отсече правосъдният министър. Според нея проблемите в съдебната система биват избутвани от дневния ред на парламента. Относно нападките на бившия председател на НС – Цецка Цачева, че за пет месеца на управление, кабинетът "Орешарски" не е внесъл проект за реформи в правосъдната система, Златанова припомни, че такъв е внесен през февруари тази година, но Цачева дори не го е придвижила към ресорната комисия. Правосъдният министър заяви, че до края на тази година ще бъде внесен законопроекта за реформи в съдебната система.

Относно мораториума върху продан на земя на чужденци, който НС гласува, а кабинетът отказа да изпълни, министър Златанова заяви, че това се е отразило изключително зле върху имиджа на страната ни пред ЕС. България оставя впечатление у европейските си партньори, че не знае основополагащите правила на съюза, коментира Златанова.

За казуса "Боевски", тя добави, че за съжаление, той не е първият подобен. По нейните думи той има две страни – юридическа и дипломатическа. Случаят с изненадващото завръщане на олимпийския шампион у нас поставя сериозни проблеми пред българската дипломация. "Българската страна няма никакъв договор за правна помощ, от никакъв вид, с Бразилия", поясни правния аспект на казуса Златанова. Поради тази причина е нормално българската страна да не получава информация за освобождаването на свои затворници там. България има сключени такива договори с малко над 40 страни. В Централна Америка такава държава е само Куба. В много от страните в тази част на континента страната ни дори няма посолства, припомни правният министър и препоръча на българите, които пътуват в тази част на света да се запознават добре със законите в страните, които посещават.

За протеста на надзирателите Златанова поясни, че те действително работят в много тежки условия, но исканията, с които сега излизат на протест, датират от преди 5 години. Тя обясни, че се прави необходимото за облекчаване условията на труд и изрази надежда, че диалогът с тях ще бъде конструктивен и няма да протича в режим на ултиамтуми.