Апартаментите на длъжници, пуснати на търг от частни съдебни изпълнители, вървят по минимум 10 хил. лв. Общият брой на жилищата, които се продават, е 2475. Най-много от тях са двустайните такива в столицата, съобщи в-к „Репортер“.

До пускане на имот за продажба се стига в случаите, когато няма възможност за удържане на дължимата сума от заплата или от запорирани банкови сметки. По правило първоначалната цена на тези жилища трябва да се равнява на минимум 75% от пазарната им оценка.

В случай, че апартамента не си намери купувач по време на първия аукцион, неговата стойност се намалява с 20 на сто и така продължава докато бъде продаден. Правилото е, че цената на имота се определя от този, който го предлага, като обикновено това е банката, в която той е бил ипотекиран.

Най-често жилището се продава на по-малка стойност от тази на ипотеката. По този начин предишният собственик го губи, но в същото време остава длъжник на финансовата институция, докато не покрие всичките си задължения към нея.

По данните на Камарата на частните съдебни изпълнители през изминалата година са били събрани 1,2 млрд. лв. от длъжници. Според изчисленията най-сериозен дял има междуфирмената задлъжнялост. След нея са неизплатените дългове за кредити и парно.

Припомняме, че вчера от Националната агенция за приходите съобщиха, че в електронния им магазин ще бъдат пуснати общо 60 търга за леки автомобили. Най-евтиният от тях е на цена от едва 200 лева. Най-скъп е БМВ X5 със стартова цена от 14 000 лева, съобща.

В електронния портал на агенцията желаещите могат да купят не само леки коли, но и апартаменти, товарни превозни средства, парцели, магазини, фитнес, помещения за СПА, атрактивни имоти в и морските ни курорти на цени често по-ниски от пазарните. Това са вещи на длъжници на НАП или конфискувани от държавата активи. От началото на годината до сега са публикувани общо 3450 обяви.