"Режат леглата в болниците", пише "Труд". Леглата в болниците ще се намалят най-малко с 1627, и то като първа стъпка.

Това предвиждат базисните параметри за създаването на нова Национална здравна карта. Наборът от документи е подписан от здравния министър д-р Таня Андреева и до 20 декемврит.г. работна група във ведомството трябва да е готова с проекта на картата.

На нейна база от догодина здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения.  Оставените извън документа ще разчитат само на кешови плащания от пациенти.

Болничните легла у нас са 644 на 100 000 души от населението, а в ЕС - са 539, показват последните данни на Световната здравна организация. От тази изходна позиция стартира готвената от работната група национална карта. С нея ще се определят максималният и минималният брой легла в болниците.

Ако експертите от МЗ, НЗОК, съсловните и пациентските организации се спрат на най-безболезнения вариант - 590 легла на 100 хил. (и пак ще имаме повече, отколкото средно в ЕС), тогава от лечебните заведения трябва да се "изнесат" посочените 1627 легла. За сравнение това са леглата  в две големи болници като "Пирогов" или в 10 специализирани като "Св. Екатерина".