Франция съобщи, че световните сили са близо до дългоочаквано споразумение с Иран по противоречивата му ядрена програма, въпреки провала на преговорите в Женева, за който мнозина обвиняват Париж.

"Не сме далеч от споразумение с иранците, но все още не сме го постигнали", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс по радио Европа 1. "Франция не е нито изолирана, нито страна, която следва стадото. Тя е независима и работи за мир", каза още френският външен министър в отговор на критики, че френските преговарящи са провалили споразумение за това как да бъде решен проблемът с противоречивата ядрена програма.

Представители на Иран и на шестте големи държави проведоха преговори в Женева в опит за постигане на споразумение по ядрената програма на Техеран. Маратонските преговори завършиха три дни по-късно без споразумение. Според някои медии и официални представители резервите на Франция по някои части от проектоспоразумението са станали причина за провала на преговорите.

Така наречената група 5+1 – петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия и Иран ще се срещнат отново в швейцарския град на 20 ноември в опит да изгладят различията и да постигнат споразумение.