Социалната мрежа Facebook разработва ново приложение, с което цели да стимулира видео съдържанието в сайта. Опцията „препоръчани видеа“ ще се появява веднага след като изгледате даден клип, предаде „Машабъл“.

Новата функция е доста подобна на това, което виждаме в Youtube. Веднага след като дадено видео свърши, потребителите ще имат опцията да го гледат наново или да изберат друго, подобно на него клипче. Засега обновлението е достъпно само за ограничен кръг интернет юзъри и само за мобилни устройства с iOS и Android.

От Facebook потвърдиха, че работят върху новата функция от известно време, но не разкриха кога планират да я направят достъпна за по-широк кръг от потребители, информира изданието.

Видео съдържанието е ключов акцент в работата на социалната мрежа през това лято. По-рано през миналия месец Facebook смени алгоритъма на показване на информация в News Feed-а на потребителите в полза на повече видео материали.

За целта компанията следи реалното време, което потребителите прекарват в гледане на всяко отделно видео, а не броят на харесванията или коментарите по него. По този начин социалната мрежа се опитва да определи кои клипове се представят добре в сайта и са по-важни и кои юзъри са най-активни в гледането на подобен тип съдържание.

По-рано през юни Facebook направи още една стъпка в развитието на този вид информация. От компанията са въвели нов таргетиращ инструмент, който ще показва реклами на потребителите, които гледат повече видеа.