Американската поп сензация Майли Сайръс отново предизвика скандал, като пушеше джойнт канабис, докато получаваше наградата си за най-добро видео на церемонията по раздаването на Европейските музикални награди на MTV.

Големият победител на церемонията беше хип-хоп иконата Еминем, който отнесе две награди, но 20-годишната Сайръс отново беше в центъра на вниманието, след като откри шоуто разкършвайки бедра с латексово джудже, наречено Малката Бритни. След като благодари на режисьора на хитовия си сингъл Wrecking Ball за наградата, Сайръс се качи на сцената в плътно прилепнало бяло боди и обувки на платформа. "Нямам място за наградата, но в чантата си открих това...", каза тя.

След което извади недопушен джойнт от чантата си Шанел и запали цигара в зала Ziggo Dome в Амстердам. В холандския град канабис може да се купи от кофи шоповете. Звездите на световната поп музика се стекоха в Амстердам за церемонията, а Еминем направи изненадващо представяне, излизайки от огромен бумеранг, след като спечели наградите Глобална икона и Хип Хоп.

Канадският тийнейджър Джъстин Бийбър отнесе отличието за най-добър певец за четвърта поредна година и благодари на почитателите си в предварително записано видео послание. Британците от Уан Дайрекшън спечелиха наградата за най-добри поп изпълнители, а американската певица Бионсе отнесе приза за най-добро изпълнение на живо. Те също благодариха на почитателите си от видеостената.

Норвежката интернет сензация и комедиен дует Илвис изпълни хита си The Fox (What Does the Fox Say?), гледан от над 200 милиона зрители в Ю Тюб в последните два месеца. Те излязоха на сцената, облечени като лисици с дълги опашки. Китаецът Крис Лий взе приза за Световен изпълнител, трета година, в която азиатски артист печели наградата.

Европейските музикални награди на MTV се провеждат всяка година в различен европейски град, като последните домакини бяха Мадрид през 2010 г., Белфаст през 2011 и Франкфурт през 2012 г. Следващата година събитието ще се проведе в Глазгоу, Шотландия.