Кръвта на тъмнокожите се съсирва по-лесно, отколкото при хората от европоидната раса, защото техните тромбоците се активират по-лесно. Това се казва в статия, публикувана в списание Nature Medicine.

В нормално състояние тромбоцитите се намират в неактивно състояние в кръвта. При активизация те променят формата си и придобиват способността да се обединяват, образувайки тромби. Едно от веществата, което стартира активизацията на тромбоцитите, е ферментът тромбин – един от най-важните елементи за съсирването на кръвта.

Пол Брей от Университета Томас Джеферсън във Филаделфия и неговите колеги сравниха тромбоцитите в кръвта на здрави доброволци, 70 от тях са тъмнокожи, а 84 – бели. Учените са открили, че в тромбоцитите на първите е било понижено равнището на един от видовите молекули микроРНК - miR-376c.

Ролята на микроРНК в организма се заключава в регулирането на активността на гените, т.е. количеството на белтъците, произвеждани по "инструкция", заложени в тези гени. Заради недостига на miR-376c в тромбоцитите на тъмнокожите хора е било повишено равнището на белтък, който отговаря за чувствителността на тромбоцитите към тромбина и затова тромбоцитите по-лесно се активират в отговор на действията на този фермент.

Учените смятат, че тези резултати могат да обяснят, защото смъртността сред тъмнокожите хора от сърдечно-съдови заболявания е по-висока, отколкото сред белите.