Северна Корея е извършила в началото на ноември публична екзекуция на около 80 души, някои от които били обвинени, че са гледали предавания на южнокорейската телевизия, стриктно забранена дейност в КНДР, съобщи южнокорейски вестник.

Консервативното издание JoongAng Ilbo информира, като се позовава само на анонимен източник, но допълва, че поне една група севернокорейци, преминали в Южна Корея, можели да потвърдят истинността на фактите.

Екзекуциите били извършени на 3 ноември в седем града в страната, съобщава източникът, който бил запознат с вътрешните работи на Северна Корея. В пристанищния град Уонсан властите събрали около 10 000 души на стадион, за да присъстват на разстрела на осем осъдени, разказва източникът, позовавайки се на разказ на очевидци.

Повечето хора били екзекутирани, защото гледали южнокорейски тв предавания, внесени незаконно чрез DVD или USB. Други били обвинени в проституция. Информационния сайт Daily-NK, създаден от севернокорейски бежанци, който разполага с широка мрежа от източници в Северна Корея, съобщи, че няма информация по въпроса.

Друг сайт, също създаден от бежанци, North Korea Intellectual Solidarity, подчертава, че редица източници го информирали преди няколко месеца за проект с вълна от публични екзекуции. "Режимът се опасява от възможността за промяна в мисленето на хората и опитва да им внуши страх", заяви представител на сайта.