Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда по делото на Христо Ковачки.

Решението е публикувано на интернет страницата на съда днес.

С решението си ВКС оставя в сила решението на Софийския апелативен съд, с което отмени изцяло присъда на Софийския градски съд. Става дума за делото срещу бизнесмена за това, че от 14 февруари 2005 година до 14 септември 2006 година и от 16 октомври 2006 година до 14 юли 2008 година е укрил данъчни задължения за общо над 16 милиона лева, декларирайки реално платен данък добавена стойност по фиктивни сделки с определени доставчици.

БГНЕС припомня, че на 14 април 2011 година Софийски градски съд осъди бизнесмена Христо Ковачки на три години условно и 5 години изпитателен срок за укриване на данъчни задължения за общо 16 781 960 лв., чрез 4 свои фирми. "Аз лично смятам, че тази присъда е изненада и за прокуратурата. Държавното обвинение твърдеше през цялото време, че Ковачки е осъществил състава на престъплението и тъй направените сделки са фиктивни, но за всички машини предмет на обвинението бяха предоставени доказателства, че те са налични. Аз не знам защо той е осъден", коментира тогава адвокатът на Ковачки, Ина Лулчева. Единствените думи на Христо Ковачки, след като чу присъдата тогава бяха, че съдът е едно недоразумение.

Бизнесменът отговаря пред съда за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Съгласно Наказателния кодекс това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 3 до 8 години. Според прокуратурата Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. По тази схема според обвинението Ковачки избегнал да плати 16 781 960 лв. данъци. Схемата на Ковачки била следната: по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали "кухи". През цялото време Ковачки твърдеше, че сделките не са фиктивни, машините в голямата си част са били за магазини "Европа" и все още са налични там.

На 29 май 2012 година Софийският апелативен съд оправда за първи път Ковачки. В последствие обаче делото стигна до Върховния касационен съд, който на 11 септември 2013 година го върна на апелативния съд за ново разглеждане, заради недостатъчен анализ на доказателствата и така се стигна до днешното второ оправдаване на бизнесмена на втора инстанция.