В Амазония вероятно е имало ливади, преди климатични промени, случили се преди около 2000 години да доведат до израстване на тропически гори, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.

Те оборват широко разпространеното виждане, че най-голямата тропическа гора на планетата е по-древна.

Появата на европейски болести след прекосяването на Атлантическия океан от Христофор Колумб през 1492 г. също е допринесла за израстването на гори, причинявайки смъртта на туземното население в района, което се занимавало със земеделие.

"По-вероятно е доминиращата екосистема да е била саваната, вместо днешните тропически гори", заяви ръководителят на изследването Джон Карсън от университета в Рединг, Англия, имайки предвид южната част на Амазония.

Учените поясниха, че промяната към по-влажен климат, предизвикана вероятно от естествена промяна на орбитата на Земята около Слънцето, е довела да израстване на повече дървета преди около 2000 години.

Учените открили големи количества полен в древни седименти в съседни езера, а това навежда на мисълта, че районът е бил покрит със савана.

Открити са също данни за засаждане на царевица, а това сочи, че местните хора са се занимавали със земеделие.
Амазония традиционно е смятана за древна гъста тропическа гора, заселена с ловци и събирачи на плодове. През последните няколко години археолози заключиха, че туземното население живеело в гората, но се занимавало със земеделие в незалесените площи.
Новото изследване обаче стига до извода, че в някои райони гори просто не е имало. Резултатите показват, че местните хора в Амазония преди 2500 – 500 години са били земеделци, а не събирачи на плодове, отбелязват авторите на изследването.

Според Карсън вероятно една пета част от площта на Амазония е била савана преди да настъпят въпросните климатични промени,
а останалата част е била покрита от гори.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.