България спечели 20 медала, от които два златни, 13 сребърни и 5 бронзови, на завършилото Световно първенство по корабомоделен спорт в клас „С". Това съобщи председателят на Българската федерация по корабомоделен спорт „Навига" Евгени Генов. Шампионското злато извоюваха капитанът на националния отбор на България инж. Славян Арлев (на втората снимка) от Силистра и Любомир Ненов (на третата снимка) от Стара Загора. Арлев спечели шампионската титла с модел на френска военна шхуна от началото на 19-ти век, а Ненов с модел на тежката ветроходна фрегата "Белона". Двамата са работили върху моделите си близо 3 години.

„Това е успех, който надмина очакванията ми", призна шефът на „Навига" Генов. Досега България е печелела повече злато единствено на Световното първенство през 2008 г. в Яблонец, Чехия – 3 медала. С най-много злато от Световното първенство си тръгнаха отборите на Русия и Украйна. Шампионите бяха наградени на официална церемония в неделя вечер в зала „Тервел" на Парк-Хотел „Стара Загора", където в продължение на седмица бяха изложени 208 състезаващи се модела от 15 страни.

Специалистите определиха завършилото Световно първенство в Стара Загора като едно от най-посещаваните в историята на корабомоделния спорт.

„По време на състезателната седмица желаещите да разгледат моделите в експозиционната зала от цялата страна бяха толкова много, че в много моменти затрудняваха съдийската работа, но можем само да се радваме на подобен интерес", посочи Генов. Съдийският състав и участниците в Световното първенство са останали възхитени от условията, предоставени от БФКМС и домакините за провеждане на състезанието.