Всеки трети българин има някаква алергия, най-често това е алергичната хрема, от която страдат между 20 и 25 на сто от хората у нас. Това сочи статистиката за България, обявена от експерти в Световния ден за борба с алергиите, който се отбелязва на 8 юли.

Ако към днешна дата 35% от българското население страда от алергии, очакванията са до двадесет години това да се отнася за 50 процента от хората у нас. Макар и подценявана, алергичната хрема е важно да се лекува, тъй като нарушава качеството на живот, посочи алергологът доц. Мария Стаевска.

"Астмата е сравнително честа, хремата всъщност предразполага към астма. Това е първата стъпка. 40% от поленовата хрема става астма. Т.е., ако човек има алергична хрема, много голям е рискът да направи астма”, коментира Стаевска, цитирана от Дарик радио.

Основната причина за увеличаване на алергиите се корени във факта, че днес живеем по-хигиенично и сме загубили контакт с микробите. Така, в най-развитите страни честотата толкова се е увеличила, че близо 50% от хората имат някаква алергия.

"Докато сенната хрема е била -0.1% в края на 19 в. в Англия, сега 50% от английските младежи имат сенна хрема. Т.е. всеки, който има някакви гени да развие алергия, и ако той живее на село сред животни, сред пръст, където има контакт с най-различни микроби, реално те няма да се развият като болест. Но всеки, който живее в градска среда и има тази генетична, т.е. вече почти половината от населението, вече развива. Затова в съвременния свят алергични автоимунни болести, рак, затлъстяване, се увеличават”, обясни доц. Стаевска.

Като превенция срещу алергиите до петък всеки ден специалисти от Клиниката по алергология в Александровската болница ще консултират и анкетират безплатно възрастни и деца в Южния парк в столицата. От 10.00 до 14.00 ч. , в близост до входа на парка откъм бул. "Гоце Делчев”, ще бъдат изследвани дишането и белите дробове на всеки желаещ, ще се правят и демонстрации с кожно-алергични проби.

От 14.00 до 16.00 ч. през следващите дни пък в клиниката в Александровската болница ще се провеждат обучения за пациенти по отношение на астмата.