БСП и ДПС са готови да подкрепят предложения на Министерски съвет за актуализация бюджет на НЗОК и на държавния бюджет, в частта му за НЗОК, предаде БГНЕС.

Това заявиха последователно Атанас Мерджанов и Лютви Местан пред журналисти в НС след края на политическите консултации за седмичната програма на парламента.

Трите парламентарни групи – на БСП, ДПС и ГЕРБ, присъствали на консултациите, са се обединили около позицията от утре да започнат работа по гласуваната още миналата сряда програма, както и да не се възползват от правото си за внасяне на допълнителни предложения.

Имаме уточнение на трите парламентарни групи с общо съгласие да подкрепим програмата от миналата седмица, като освен това сме поели ангажимента да не внасяме предложения , обясни Мерджанов. Ако има предложение за актуализация на бюджета в частта му за НЗОК, ние сме готови да участваме в разискванията и обсъжданията, добави председателят на парламентарната група на "Коалиция за България".

Днес следобед ръководството на ПГ на групата, заедно със зам.-председателя на комисията по здравеопазване Емил Райнов ще имат среща с представители на НЗОК и с представители на лекарския съюз, на която допълнително ще бъде уточнена позицията на "Коалиция за България", разкри Мерджанов. "В случай, че бъде приета актуализацията на заседание на Министерски съвет в сряда, ние сме готови да разглеждаме актуализацията на бюджета на НЗОК", обясни той.

По време на срещата при Миков днес не е обсъждано включването на нови законопроекти в дневния ред, тъй като е постигнато съгласие работата на парламента до продължи с приетия дневен ред през миналата седмица, уточни Мерджанов.

Следващия вторник от 13:00 ще има нови консултации и на база на свършеното през настоящата седмица и при съгласие между трите парламентарни групи парламентът ще продължи да работи до края на юли, обобщи той.