Призовавам тези, които се определят като лидери на демократични партии, да се разграничат от този списък. Това е опасно явление.

Това каза в предаването "Карбовски" главният редактор на в. "Преса" Тошо Тошев по повод списъка с "враговете на народа", в който попадат десетки журналисти. Според него Тошев е създаден от хора, които не признават други авторитети освен своя собствен.

Тошев подчерта, че там са имената на хора с безспорен журналистически талант. Той припомни, че във времето на социализма е имало списъци с удобни и неудобни хора, както и такива, които са разрешавали едни неща и са забранявали други. Сега ситуация напомня за тоталитарните времена. Той призова хората да не се делят на млади и стари, леви и десни, а политиците да се разграничат от подобни списъци.

------

В списъка са имената на известни публицисти, журналисти, социолози, музиканти, политици и други обществени фигури. Те са определени като врагове на народа, които са били "обединени от зависимостите си – принадлежност към комунистическия репресивен апарат, криминално минало, корупционни или политически обвързаности, както и от изповядването на крайни идеологии като фашизъм, национал-социализъм, сталинистки комунизъм". "Текущите им активности водели към бившата Държавна сигурност, БСП, ДПС, Цветан Василев и Делян Пеевски", пишеше в края на списъка с имената на "враговете".