До края на годината е възможна още една актуализация на цената на тока, с не-повече от 3%, прогнозира членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Илиян Илиев.
Очаква се това да стане от 1 октомври. Увеличението се налага заради дефицита в Националната електрическа компания. Според разчетите на ДКЕВР приходите за 5 години ще покрият дефицита от 1 млрд. лева.

Илиев напомни, че регулаторът е изпратил две жалби до Европейската комисия с искане договорите за изкупуване на ток по преференциални цени от двете американски централи в "Марица изток" и от зелените централи да бъдат обявени за държавна помощ. "При тази енергийна криза всеки участник в енергетиката трябва да направи една крачка назад. Това е работата на регулатора", каза Илиев.

След няколко поредни намаления на цената токът поскъпна от 1 юли. За клиентите на ЧЕЗ в Западна България цената на дневната електроенергия се повиши с 2.78%, а на нощната - с 2.22%, за клиентите на ЕВН в Югоизточна България цените нараснаха с 0.64 процента при дневната тарифа и 0.22% процента при нощната, а за клиентите на Енерго-Про в Североизточна България цената на дневната електроенергия се повиши с 2.5%, а на нощната - с 1.01%.