„Ако бързо не дадем зелена улица на новата ядрена централа в Белене, ни чака енергиен микс, който няма да е добър с оглед на бъдещата цена и за потреблението, и за бизнеса. Друга алтернатива няма" – заяви Георги Първанов в Плевен по време на обществена дискусия за национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет. За тази констатация бившият държавен глава се позова на експертното мнение на най-добрите специалисти в бранша, чакт от които присъстваха на срещата.

Обявената само преди няколко дни нова атомна централа във Великобритания ще струва 18 милиарда паунда. Сравнете го с базата, върху която ще се развива проекта в Белене и ще видите, че това е един много печеливш проект. Но няма повече време. Високият жизнен стандарт на развитите страни се дължи на изобилието от енергия. Потреблението и цената й ще продължат да растат, прогнозира той.

Първанов посочи като важна задача пред институциите е да се изработи и финансира проект за удължаване на срока на работа на Пети и Шести блок на АЕЦ-Козлодуй с още 10 години. Втората задача е ускорено изграждане на АЕЦ-Белене. Новата централа ще даде на държавата сигурност и по-евтина енергия за разлика от възобновяемите източници. До края на 2015 г. трябва да се анализират условията за изграждане на Седми и Осми блок в Козлудий и да се проведе търг за инвеститори и технологии. Това обаче не може да бъде алтернатива на централата в Белене, акцентира той.

„Южен поток" е най-мащабният и значим проект на наша територия за годините на прехода, смята Георги Първанов. Ще бъде обезсърчаващо ако при реализацията му български компании участват само като подизпълнители на изкопни и нискоефективни дейности.

Той захапа Меглена Кунева за думите й, че проектът ни отдалечава от Европейския съюз, а по тръбата му ще тече зависимост от Русия. Според Първанов енергийната ни сигурност не може да бъде насочена срещу Русия и направи аналогия с Иван Костов, който с подобен аргумент издействал на страната да бъде заобиколена от газопровода „Син поток".

Междувременно Първанов оповести, че дискусионните клубове под неговата егида са на път да се превърнат в нова платформа за национално единство. Оттук натък ние не просто ще дебатираме, а ще търсим консолидация на сили, коментира той без навлиза в детайли.