Бившата прокурорка от Лом Вероника Кольова успя да осъди държавното обвинение да й изплати рекордното обезщетение от 150 000 лева заради заведеното срещу нея дело, научи Mediapool. Решението е окончателно потвърдено от Върховния касационен съд.

Кольова води делото по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, който дава право на всеки гражданин да съди прокуратурата при провал на повдигнатите обвинения. Това обезщетение е най-голямото присъждано досега по силата на този закон и би утежнило и без това не особено розовото финансово положение на държавното обвинение.

Прокуратурата ще трябва да плати и лихви върху сумата от 150 000 лева за последните четири години, откакто бе постановена присъдата на първа инстанция. Това са още близо 65 000 лева.

Бившата районна прокурорка на Лом е медиен герой. Тя бе един от първите магистрати, с които започна т.нар. прочистване на прокуратурата от Борис Велчев след ерата на Филчев. През 2006 г. Кольова е дадена на съд по обвинение, че съставила неверни доклади за състояние на ломската прокуратура. Три години и половина по-късно тя е оправдана, защото прокуратура не успява да докаже какви щети, освен имиджовите, е нанесла Кольова със своите действия.

Решението на ВКС по случая "Кольова" е изключително важно, защото в него за първи път изрично се посочва защо някои категории граждани заслужават да получават по-големи обезщетения от останалите пострадали от действията на прокуратурата. Съдът смята, че "полицаи, военни, магистрати, митнически служители и прочие" служители трябва да бъдат овъзмездени с по-високи суми, тъй като "очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са изключително завишени".

Практиката на българския съд показва, че Темида е много по-състрадателна към тази "отбрана" част подсъдими граждани. Проучванията на Mediapool за решенията на съда по ЗОДОВ показа, че подходът към останалите граждани е различен - много по-тежки наказателни репресии (в това число многогодишен престой в ареста, влачени с десетилетия дела и дори случаи на незаконно вкарване в затвора) водят до много по-малки обезщетения.

През последните няколко години има няколко бивши депутати и кметове, които са спечелили делата си срещу прокуратура по реда на ЗОДОВ, но техните обезщетения са много по-малко от присъденото на Кольова – средно по около 30 000 лева. Нито един лекар, чиято репутация е била съсипана от водено дело, не е успял да вземе обезщетение дори близко до това на ломската обвинителка.

През 2012 година 10 митничари от Кулата осъждат прокуратура за заведените срещу тях дела за корупция и обезщетението им за увреден имидж е по 5000 лева на човек.

В хода на делото си Вероника Кольова успява да докаже безпроблемно вредите, които търпи от заведеното й дело – губи работата си, изпитва сериозен психически дискомфорт, репутацията й е срината, семейството й страда от случващото се. Това е обичайна история, която може да се види в много от делата по ЗОДОВ.

Интересното в случая на Кольова е, че на първа инстанция Софийският градски съд й присъжда обезщетение от 250 000 лева. Впоследствие то е намалено до 150 000 лева от Софийския апелативен съд преди присъдата да бъде потвърдена от ВКС.