Претендентката за "Мис България" Александра Михайлова пострада от шарлатанка, която я обезобрази с наливане на витамин Е в устните й. Това сторила Албена от кв. Орландовци и поискала 50 за лв. процедурата, съобщи предаването "Баркод" по ТВ7.
Цяла седмица Александра прекара в болница. Пишман специалистката Албена се оказа неоткриваема и не вдигна телефона си. Не е открита и в дома й, който е и неин кабинет. Александра разказва, че е разбрала от приятелка за процедурата и е решила да си инжектира витамин Е в устните за скромната сума от 50 лв. Отишла в кв. Орландовци, за да намери Албена, която освен козметик е и фризьор и маникюрист. Няколко дни след процедурата устните на Александра се подуват сериозно, деформира се и цялото й лице. Отива на лекар и веднага я приемат в кожното отделение на „Александровска” болница. За щастие се оказва, че е отишла навреме и възпалението не е в застрашителни размери, но е приета за лечение и лежи в здравното заведение цяла седмица докато се стабилизира.

Лекарите в болницата са й показали снимки на момичета, които са били с опасност за живота след подобна интервенция. Това я провокира да потърси справедливост и да даде гласност на случилото се, за да не се подлъжат и други момичета като нея.

Дерматолог коментира случая с думите: „Момичето има късмет. След подобна интервенция има случаи на момичета със сериозно увредено здраве, подуване на шията и гърдите, дори с опасност за живота”. Според специалистът витамин Е е полезен за външна употреба, но не трябва да се инжектира в меките тъкани. „Това е мастно вещество, което предизвиква грануломи”, предупреди за опасностите дерматологът.

Същата е ситуацията и с широкоразпространения силикон. Това вещество също е от групата на мастните витамини. Силиконовото олио е забранено в САЩ и Европа за инжектиране в меките тъкани и подобна процедура се прави само в Латинска Америка. Предимството на силикона е, че има дълготраен ефект, но с времето тъканите се променят, а силиконът не може да следва тези промени и деформира тъканите.

Доктор Мадлен Кокева обърна внимание на още един голям проблем с естетичната хирургия у нас: „В България няма норми в тази сфера, няма определена възраст, на която да започнеш да си правиш корекции. Въпрос на морал на лекаря е”. Нейният съвет е да се търси винаги специалист и да се проверява материалът, който се поставя, да е качествен и със сертификат.