Тайфуните, ураганите и циклоните са едно и също метеорологично явление, показващо една и съща проява на тропическите депресии, способни да отделят мощност, десет пъти по-голяма от бомбата, хвърлена над Хирошима.

Тайфунът, стоварил се над Филипините, където властите се опасяват, че жертвите ще надхвърлят 10 000, а изчезналите са близо 2000, е азиатската дума за явление, определяно като ураган в Карибите и циклон в тропическите райони.

Циклоните - общ термин за турболентни феномени – се мерят по скалата Сафир-Симсън в 5 категории според силата на ветровете и мащабите на потенциалните щети.

Супер тайфунът Хайян е тайфун от категория 5 – най-високата – с максимални ветрове до 315 км/час и пориви на вятъра, достигащи 380 км/час, според японската метеорологична агенция и американския армейски център за прогнозиране на тропическите циклони.

При най-високата интензивност налягането в неговия център е било според различните оценки между 870 и 895 хектопаскала. Той може да се окаже най-свирепият тайфун до ден днешен. Предишният рекорд принадлежи на Тип в Тихия океан с измерени 870 хектопаскала на 12 октомври 1979 г. и максимални ветрове до 305 км/час.

Всяка година двадесетина големи бури или тайфуни помитат Филипините в периода от юни до октомври. В света над тропическите морета всяка година се формират по 80 бури или циклони.

Циклонът е явление на топлите морета. За да се разрази е необходимо температурата на океана да надхвърли 26 градуса в първите 60 метра. Тъй като ураганът черпи енергията си от излъчваната от моретата топлина, след неговото преминаване водите се охлаждат. Така циклонът играе ролята на огромен клапан, изхвърлящ излишъкът натрупана енергия от океаните в тропическите зони.

Циклоните имат диаметър от 500 до 1000 км и са с относително спокоен център, наричан "окото на циклона".

Когато циклонът се разрази над континент, той постепенно отслабва, не и без преди това да е предизвикал често значителни щети, причинени от мощните ветрове и поройните дъждове. Към това се прибавят и много опасни морски феномени като дългата вълна, предизвикана от вятъра, която се движи по-бързо отколкото циклона. Понякога тя може да се наблюдава до 1000 км преди циклона, като равнището на морето се издига с няколко метра. Това е приливът, предизвикан от бурята, който понякога води до силни наводнения.

Траекторията на циклоните, която се наблюдава със спътници, се следи на международно равнище, като Световната метеорологична организация координира информацията от различните центрове – Маями, Токио, Хонолулу, Делхи и т.н. Бюлетини с предупреждения се изпращат на всички метеорологични служби в засегнатия район.