В много от богатите западни страни продължителността на живота се е увеличила двойно през последните 150 г. Когато помислим за причините да сме още живи, няколко неща веднага идват наум - ваксините, антибиотиците, течащата вода, лекарствата за борба със сърдечните болести и рака.

Светът обаче е пълен с идеи, иновации и хора, за които не се говори много, но благодарение на които човечеството оцелява ден след ден, пише сайтът "Слейт". Той изброи 10 неща, които в определен исторически момент са за човешкото спасение.

Памукът

Една от големите причини за смъртността в човешката история е бил тифът - бактериална болест, предавана чрез въшките. През 1812 г. тя съсипва армията на Наполеон не по-жестоко от студената руска зима. Дълго време вълната е основната тъкан за направата на облекло. Когато в него навлиза памукът, нещата се променят коренно - той е много по-лесен за почистване, а паразитите не го обичат толкова.

Спътниците

През 1900 г. ураган опустошава град Галвестън в Тексас. Той причинява смъртта на 8000 души, като така се превръща в най-смъртоносния ураган в историята на САЩ. През 2008 г. ураганът Айк минава над същия град. Ветровете са по-слаби в сравнение с 1900 г., но внезапните му пориви са по-силни, а именно това най-често убива. Само че този път бедствието е предвидено благодарение на мрежата от сателити, които наблюдават Земята, и чрез все по-точните прогнози за бурите. През 2008 г. загиват 100 души, но повече от 1 млн. са евакуирани и оцеляват.

Четката и пастата за зъби

Преди средата на миналия век е имало много ужасни начини да се умре, но да се спомине човек от зъбен абсцес е бил сред най-нелепите. Бавната и болезнена инфекция пречи на храненето, причинява непрекъсната мигрена и убива, когато се разпростре в цялото тяло. В наши дни да се умре от това е по-скоро изключение благодарение на съвременните медицински грижи, четките и пастите за зъби.

Днес обаче специалистите продължават да спорят доколко полезни или вредни са пастите за зъби с флуорид - веществото, което предпазва от кариеси, а напоследък бият тревога за води с опасно високо съдържание на веществото.

Комарникът

На европейските географски ширини днес маларията отдавна е минало. Някога обаче не само комарите, но и мухите са били един от основните причинители на болести, свързани с тежко стомашно разстройство. Течащата вода и пречиствателните станции елиминирали по-голямата част от причинителите на тези заболявания, но мухите продължили да разпространяват смъртоносни микроби. Според изследователя Джеймс Райли, автор на книгата "Нарастване на продължителността на живота: глобална история", мерките за борба с насекомите от 20-те години на миналия век и измислянето на комарника за прозорците са позволили да се намали рискът от инфекции.

Познанието за подсъзнателните идеи

Ако вземем хапче, за което мислим, че действа на симптомите ни, то може и действително да подейства - това е ефектът на плацебото. Ако сме убедени, че медикаментът има странични ефекти, това е случаят с ефекта ноцебо.

Когато лекарят вярва, че предписва истински ефикасно лекарство, той изпраща всякакъв вид подсъзнателни сигнали, за да накарат пациента да разбере, че лечението ще е успешно. При резултат от определено лечение, тенденцията е да обърнете внимание на това, което потвърждава хипотезата ви, отколкото на случаите, които я оборват.

Когато се анализират данни, е много лесно резултатите да бъдат интерпретирани по начин, който отговаря на очакванията ни. Експериментите, при които нито доброволците, нито учените знаят кой получава истинско лекарство и кой пласебо (т.нар. експерименти на двойно сляпо), позволяват да бъдат преодолени предпоставените идеи и да се постигне максимална обективност.

Климатиците

Жегата убива, но човечеството все още е склонно да я подценява. През 1995 г. топлинна вълна предизвика смъртта на 700 души в Чикаго само за една седмица. Впоследствие градовете започнаха да създават климатизирани пространства за хора, в чиито домове е прекалено горещо. Направено наскоро изследване посочи, че от 1960 г. процентът на смъртността от силни жеги е намалял значително благодарение на охлаждането на помещенията.

Жителите на Фрамингъм, Масачузетс

През 1948 г. изследователи записват 5000 души от този град като доброволци в дългосрочно изследване за болестите на сърцето. Тогава никой не предполагал, че изследването ще продължи толкова дълго, че в него вече участват децата и внуците на тези хора. Проучването се оказва ключово за познанието върху сърдечните болести. Преди него се смятало, че високото кръвно е белег на добро здраве, днес е ясно, че това е един от основните фактори за сърдечносъдови проблеми. Благодарение на всеотдайността, с която жителите на Фрамингъм участвали в това и в други свързани с него изследвания, сега се знае за опасностите от лошия холестерол, от затлъстяването, липсата на движение и цигарите.


Пастьоризацията

Този пример би трябвало да е очевиден като миенето на ръцете и здравословното хранене. Но бурното развитие на движението за консумация на сурово мляко показва колко много хора са убедени, че млечните продукти са здравословни в естествен вид.

Заразеното мляко обаче дълги години е било един от основните причинители на болести като тиф, туберкулоза и др. Една от най-ефикасните кампании за общественото здраве била тази в края на XIX и началото на XX в., която успяла да убеди хората в достойнствата на пастьоризираното мляко. Привържениците на суровото мляко също смятат, че то е полезно само ако животните са хранени екологично.

Обувките

Анкилостомите са паразити, които се вмъкват в човешкото тяло при ходене бос. Това става през отворени рани или през нежната кожа между пръстите. Причинените от тези паразити болести били много характерни в югоизточната част на САЩ и се разпостранявали, когато хората ходели боси по почва, заразена от изпражненията на болни хора. Кампании, започнали в началото на XX в., убедили населението да започне да строи вътрешни тоалетни и да носи обувки.

Добрината

Философът Даниъл Денет от Бостън, претърпял тежка спешна операция преди няколко години, написа есе в прослава на човешката добрина. Той благодари на всички лекари, медицински сестри и санитари, които са се грижили за него, на всички инженери, които непрекъснато усъвършенстват медицинската апаратура за изследвания, на всички научни списания, които запознават читателите с най-новите постижения, даващи надежда за подобряване на човешкия живот.

"Това е само малка част от многобройните начини, по които някои хора правят живота на другите по-сигурен, по-малко болезнен, по-продължителен, отколкото бихме могли да си представим преди няколко века. Благодаря им за добрината", пише той.