Няма да допуснем ескалация на напрежението, за което имаме оперативни данни, че би могло да се случи, каза директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов на извънреден брифинг.

Директорът на СДВР съобщи още, че в днешния ден е засилено полицейското присъствие в столицата заради провеждащите се протести. Целта е недопускане на ескалация на напрежението и нарушаване на обществения ред, заяви той.

Спиридонов каза, че районът на "Пиротска" не е опасен. Наситили сме периметъра от Централна гара до джамията "Баня баши" с жандармерия и полиция, директорът на СДВР. Спиридонов каза, че не знае за информацията, която главният секретар на МВР съобщи тази сутрин, че задържаните за снощния инцидент са последователи на "скинхедс". Няма оперативни данни, че двамата нападатели са последователи на "скинхедс". Но това, че лицата изглеждат по този начин, не значи, че те действително са привърженици на това движение, уточни Спиридонов. "Към момента има оперативната информация, че лицата не са свързани с това движение. Те не са криминално проявени", заяви той. Едно от лицата е съпричастно към най-сериозните удари, които са нанесени на нападнатия мъж на улица "Пиротскта" - Георги Димитров (Метин).

Районът от Централна гара до района на ул. "Пиротска" не е опасен. Там има много хора, които търсят документи за издаване на статут на бежанци, коментира директорът на СДВР.

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров съобщи по-рано днес, че двама са задържани за нападението, станало снощи на 28-годишния мъж, пребит в района на улиците "Пиротска" и "Цар Самуил". Нападнатият е българо-мохамеданин, български гражданин. Нападнат е в района на "Баня баши" от пет - шест лица, по-късно трима са задържани, съобщи Лазаров. Установено е, че са последователи на скинхедс, каза той. Едно от лицата е казало "най-вероятно сбъркахме". Аз го разбирам, че те са очаквали, че това е кандидат-бежанец или незаконно преминал границата. Никой не може да бъде нападнат на етническа основа, каза още Лазаров.

Георги Димитров (Метин) се намира в шоковата зала на Военномедицинска академия, лекарите се борят за живота му. Младият мъж бе пребит в централната част на София снощи, към 20.12 часа. В хода на действията, в близост до мястото на престъплението, униформените задържали двама от заподозрените – на И.Т. на 28 години и М.М. на 29 години. Извършен е оглед на място, образувано е досъдебно производство, работата по изясняването на случая продължава.

Това е поредно нападение с ксенофобски мотиви в София в последните седмици в рамките на вълната от насилие срещу емигранти и бежанци. Мъжът бе откаран във Военномедицинска академия с тежка черепно-мозъчна травма и в кома.