Днешният Общонационален протест под наслов „Поход на справедливостта" започна в ранни зори от Студентски град. Възпитаници на УНСС, ТУ и ЛТУ потеглиха на протестно шествие.

Официално походът започна в 11 ч пред Ректората на Софийския университет. С него студенти и преподаватели отбелязват 24-ата годишнина от падането на комунистическия режим в България.

Издигнат беше голям плакат с надпис "Будните оставаме, вие си отивате". Студентите скандираха "Оставка", "Събудете се", "Емигрирайте", "Червени боклуци". Много от стотиците присъстващи развяваха български знамена, съобщи bTV.

Първите пловдивски студенти пристигнаха в София, за да подкрепят националния протест в столицата. Към първоначално дошлите студенти се присъединиха и представители на Медицинския университет. Преди дни ВУЗ-ът проведе вътрешен референдум и на него студентите гласуваха да няма окупация на университета.

Блокирано е движението на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" на кръстовището пред Ректората на Софийския университет, съобщи Фокус. Видимо участниците в протеста са няколкостотин души, но е трудно да се определи бройка, тъй като пристигат нови, от различни места.

Голяма група протестиращи са се качили на стълбите на Софийския университет, където са издигнали лозунгите си. Ивайло Динев от "Ранобудните студенти" заяви: Преди 18 дни окупирахме най-голямата аудитория в университета. С окупацията започна освобождаването на България. Ние нямаше да устоим, ако не беше подкрепата ви, каза Динев пред присъстващите. Чуват се скандирания "Смяна на системата".

Протестът продължава със скандирания "оставка". Група протестиращи, сред тях и хора от по-зрялото поколение, има на подлеза на Софийския университет.

„Не бих казала, че тъпчем на място", коментира на 10 ноември почетният председател на партия „Обединени земеделци" Анастасия Мозер. „Все пак сме в Европейския съюз, макар и най-бедната държава, в Северноатлантическия алианс, има конкуренция, частна собственост, благодарение на което тази държава не пропада абсолютно", каза Мозер в „На светло" с Люба Кулзич.

Хората трябва да си дадат сметка, че много зависи от тях и когато им избори да отидат да гласуват, добави бившият народен представител от Обединените демократични сили. „Хората са се борили за правото на глас и то трябва да се упражнява".

Според Мозер много важно е, че младите които протестират днес, "Ранобудните студени", не искат власт, а морал в политиката. „Винаги съм казвала, че в политиката трябва да има поне малко морал, иначе ще загубим доверието на хората."

Анастасия Мозер обяви, че „Обединените земеделци", с лидера си Петя Ставрева, продължават диалога за консолидация на център-дясното пространство. Водят се разговори с представители на Реформаторския блок, но лидерът на ДСБ Радан Кънев отказа среща. Мозер смята, че има опити за изолиране на земеделците.

„Акълът не им е дошъл още. Не си дават сметка, колко трагично е положението в момента", добави бившият лидер в дясното пространство.

От Ректората шествието, в което около 12 ч вече участваха около 10 000 души, пое към Народното събрание и Министерския съвет с мощни скандирания "оставка".

Създадена е стандартната организация за охраната на днешния протест в столицата, каза междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в пред БНР. Загражденията около сградите на държавните институции, стоят, защото по този начин се осигурява нормалното им функциониране, обясни той.

На въпрос - дали е отминала опасността от нападение на парламента, той каза "Аз не съм убеден, че е отминала" и допълни: "И очаквам още тази вечер да ви опровергая". Той не изключи ескалация на протестите днес.