Двама българи - мъж и жена, се опитали да продадат бебето си за незаконно осиновяване в Кипър.

При безпрецедентна полицейска акция бяха арестувани петима заподозрени, за които съдът разпореди двудневен арест.

Задържаните са с обвинения за участие в схема за продажба и незаконно осиновяване на дете. Не е изключено делото за трафик на хора да доведе до разкриването на международна верига за незаконно осиновяване.

Биологичните родители са български граждани, на 38 и 44 години, които живеят заедно, но нямат сключен брак. Бебето, момче, е родено на 6 ноември в известна частна акушер-гинекологична клиника в Ларнака. На 8 ноември майката е напуснала болницата и детето. В същия ден започва разследването и последвалите арести на българската двойка, лекаря акушер-гинеколог от клиниката и кипърското семейство кандидат осиновители.

Според показанията в съда майката е искала да направи аборт, но в крайна сметка е била убедена от лекаря да запази детето, като той поеме разходите по бременността и раждането, а след раждането то ще бъде дадено за осиновяване срещу сумата от 10 000 евро.

При арестуването на българската двойка в жената са намерени 5000 евро. Същата сума е открита и в дамската чанта на кипърската гражданка, кандидат-осиновителка. При обиска на клиниката и дома на замесения в скандала лекар са иззети компютри, документи и сумата от 4365 евро.

Двойката кипърски осиновители е заявила, че по никакъв начин не би могла да вземе детето без съответните съдебни процедури. Пред съда биологичната майка е поискала да си вземе бебето обратно. Детето е настанено в държавната болница в Ларнака, където е поставено под грижите на социалната служба и е охранявано от полицията.

В започналото полицейско разследване се очаква да бъдат разпитани около 40 свидетели, свързани със семейството и приятелите на заподозрените, служители на социалната служба, на Министерството на здравеопазването, персоналът на акушерската клиника и адвокатската кантора. Очаква се съдебно постановление за отваряне на банкови сметки и получаване на данни за телефонни обаждания и контакти на петимата заподозрени. Търси се помощта на Европол, за да се установи дали двамата българи са извършили престъпления от подобен характер и преди този случай.