Подписаните споразумения с България за "Южен поток" са във време преди да влязат в сила правилата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз.
Това каза руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с българския външен министър Кристиан Вигенин.
Уважаваме правото на ЕС да създава нови правила, но тези въпроси не могат да се решават със задна дата, заяви Лавров.

Ние уважаваме третия енергиен пакет, но правилата не могат да се променят ретроспективно, това е основен принцип в международното право. Той каза, че има много примери, когато ЕК напълно резонно е правила изключения от Третия енергиен пакет.
Лавров припомни също, че е създадена работна комисия в ЕК, която се занимава с техническата страна на проекта, но нейната работа е била прекъснато по инициатива на Брюксел. Лавров прикани работата на тази комисия да започне отново.

Руският външен министър каза, че подробно са обсъдени проблемите в отношенията Русия - ЕС. Според него стратегическото партньорство между Москва и Брюксел трябва да преодолее настоящия етап.

Всеки проблем трябва да се решава на взаимноприемлива основа и "Южен поток" не е изключение,

каза Лавров в отговор на въпрос на какви отстъпки е готова Русия. Той припомни, че принципните договорености със страните-участници в проекта са постигнати отдавна.

В своето изявление Кристиан Вигенин заяви, че "Южен поток" е от интерес не само за региона, но и за ЕС. "Подкрепяме реализацията на проекта в съответствия с европейските изисквания и норми. Надяваме се скоро да бъде възстановено строителството му на българска територия", каза Вигенин.
Външният министър на Русия припомни, че за Трансадриатическия газопровод (ТАП) са били направени изключения от правилата, както и за 3-4 други газопровода.

Той поясни, че в България има закон, който разглежда морската част на газопровода "Южен поток" като екстериториален. Всичко отговаря на правилата, стига да не се политизира въпроса, каза още Лавров.

„От наша страна ние подчертаваме необходимостта от неговото („Южен поток”) строителство в посочените срокове и потвърдихме готовност да продължим за тази цел конструктивния диалог с всички заинтересовани страни, както със страните участващи в проекта, така и с Европейската комисия”, каза Лавров.
Той отбеляза, че руската страна е готова за развитието на сътрудничество с българските колеги и за други енергийни проекти, както и на други проекти като, например, разширяването на фериботната връзка Казказ - Варна.

Сергей Лавров отговори и на въпроси за конфликта в Украйна и говори за обсъждането на въпроса и преговорите в различни формати, както в Париж, така и в Киев. Той изрази съжаление, че на тези срещи не са поканени представители на сепаратистите, тъй като не са могли да напуснат Югоизточна Украйна.

Според Лавров е наложително взаимно да се прекрати огъня от двете страни и затова е необходима нова среща за преговори, но по думите му официалните власти в Украйна са казали, че на такава среща трябва да се преговаря по техния план. Крайно сме загрижени от многобройните жертви и разрушенията на инфраструктурата в Украйна, подчерта Лавров.

"Армията е получила заповед да не стреля по мирни жители, но това, което виждаме от кадрите е, че жертвите се увеличават, разрушават се пътища, детски градини, сгради", посочи външният министър на Русия.

Сега трябва да се мисли преди всичко да няма жертви, продължи той. Очакваме преговори, на които да се зачетат всички права на населението в тази братска, съседна страна, каза министърът. Той предположи, че водещите европейски страни имат разбиране за ставащото и предположи, че такова разбиране трябва да имат и САЩ.

На въпрос за евентуално участие на България Евразийския съюз, той отговори, че не си спомня България да е искала да влезе в този съюз. Той подчерта, че Евразийският съюз включва определени страни, ще бъдат приети и нови и се надява в бъдеще постепенно да се създаде зона за свободна търговия между Евразийския съюз и ЕС – да има свободно икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан.

Лавров говори за разширяване на фериботните връзки, за привличане на повече руски капитали, за увеличение на туристи. За замразените проекти АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис" Лавров каза, че руската страна разбира причините, които ги възпрепятстват и ще чакат достатъчно време докато се появи разбиране за взаимната полза от тях.

Лавров се срещна и с държавния глава Росен Плевнелиев

България и Русия имат вековни духовни и културни връзки и трябва да градят своето партньорство на прагматична и взаимноизгодна основа, заяви президентът след разговора.

"В отношенията си с Русия България изхожда от ясната позиция на своята европейска и евроатлантическа принадлежност, но заедно с това желае да изгражда прагматични отношения, основани на откритост, диалог и взаимен интерес", подчерта на срещата държавният глава.
Обща беше оценката, че активните контакти между България и Русия в областта на културата, науката и образованието са сред важните фактори за развитието на двустранните отношения.

Сергей Лавров благодари на държавния глава за усилията, които страната ни полага за съхраняването на военните паметници на Русия в България. "Историята е мост към бъдещето и тя трябва да се представя такава, каквато е. Историята не трябва да се манипулира", подчерта президентът Плевнелиев.
България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство, отбеляза още държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта подкрепата си за повишаването на енергийната ефективност в страната, с което ще се намалят значително разходите за електроенергия на българските граждани и бизнеса.

Сергей Лавров информира за позицията на Руската Федерация по отношение на кризата в Украйна, за постигнатото съгласие между външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната. "Всяка страна има суверенното право сама да определя своето бъдеще. Не трябва да се връщаме към политики от миналото, които подкопават доверието, разделят света на "велики сили" и "периферия" и водят до създаването на нови разделителни линии", подчерта президентът Плевнелиев.

Руският външен министър се възползва от посещението си, за да представи в НДК книгата си “Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят”.

135-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия - поводът за посещението на Лавров, бе отбелязана с пускане в употреба на тематична пощенска марка.

Печатът за валидирането бе поставен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, министъра на външните работи Кристиан Вигенин и министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.