Застрахователите са одобрили сума от около 200 000 лева, с която може да се покрие възстановяването на горелия драматичен театър в Пловдив. Добрата новина обяви зам.-министърът на културата Васил Василев, съобщава marica.bg. Сцената на Драмата изгоря на 22 август.
„Засега в Пловдив работят активно на камерната си сцена и в културния дом „Борис Христов”. Имаме и лични дарения. И тук е мястото да благодаря на Камен Донев – адмирации за това, че той е отделил над 10 000 лева лични средства, с които да помогне за възстановяването на театъра”, допълни Василев.

В момента тече кампанията „Артисти за артисти” в помощ на Пловдивския театър, която е съвместна инициатива на Министерството на културата и Съюза на артистите в България. По думите на Васил Василев, ведомството се надява сградите на някои театрални институти, които са държавна собственост, да могат да бъдат модернизирани по Оперативните програми на Европейския съюз за следващия програмен период.

„Засега е запланирано да бъдат предложени за проектиране сградите на Театър „Българска армия” и на Драматичен театър „Иван Радоев” в Плевен. Това, разбира се, не означава, че тези проекти непременно ще спечелят европейски пари, но има възможност това да се случи. Ще търсим и други начини, но най-реалистичните са чрез европейско финансиране“, подчерта той.

На въпрос относно работата на министерството с общините за решаване на проблемите в театрите и за съвместното организиране на културни мероприятия, Василев отговори, че с общините работят добре по системата на смесено финансиране на държавните театри на техните територии. Някои общински съвети гласуват по-големи суми, други - по-малки: очевидно това е според техните възможности, но и според отношението им към театралното изкуство. „Към месец септември общините вече са трансферирали по сметките на театрите 1 309 000 лева. Има случаи, в които театрите работят съвместно с общините по някои местни културни инициативи”, каза още Василев.