След редицата медийни изяви, обвинения и искане на оставки, земеделското министерство и фонд "Земеделие" днес постигнаха единомислие в позициите за подкрепа на българските земеделски производители.

Това стана на състояла се днес среща между министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие"-Разплащателна агенция /ДФЗ – РА/ Мирослав Николов и зам.-изпълнителния директор на ДФЗ – РА Виолета Александрова. На срещата бе постигнато единомислие в позициите за подкрепа на българските земеделски производители и финализиране на проектите по всички мерки, които се разглеждат от Фонда, съобщиха по-рано от МЗХ.

В сряда ще се проведе заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".

По-късно през деня, министър Димитър Греков, ръководството на МЗХ и ръководството на ДФЗ – РА уточниха основните теми за следващия Управителен съвет /УС/ на ДФЗ – РА. Сред тях е справка за проектите по всички мерки, които се намират в разплащателната агенция, решение за предоставяне на Държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделски производители, и решение за предоставяне на Държавна помощ за мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болестите.

Междувременно от ДФЗ разпространиха доклад на разплащателната агенция до членовете на УС на ДФЗ. В рамките на ноември и декември 2013 година действащото ръководство на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) успя да изплати 380 млн. евро към българските общини и земеделци по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За сравнение, до встъпването в длъжност на сегашното ръководство са били разплатени едва 90 млн. евро. След създадения извънреден "План за действие", съгласуван със службите на ЕК, ДФЗ успя да изплатени всичките 470 млн. евро, които България е трябвало да преведе на земеделците и общините по ПРСР, съгласно предварително заложения бюджет от ЕК, съобщиха от фонда.