Преди години Сали Кроучек е най-влиятелната жена на Уолстрийт, но две уволнения в разгара на финансовия колапс променят това.

Сега Кроучек е ръководител на женската организация „85 Broads” и счита, че тези уволнения, които биха сринали мнозина, всъщност й дават нови сили и насока в живота, пише Би Би Си.

В периода 2007 г. - 2011 г. Кроучек заема ръководни постове в банкови гиганти като „Ситигруп” и „Мерил Линч”. Тези позиции безспорно я поставят на върха на финансовата крепост Уолстрийт.

В кулминацията на глобалната рецесия Кроучек има редица публични размени на остри реплики с тогавашния изп. директор на „Ситигруп” Викрам Пандит. Тя настоява, че банката трябва да обезщети инвеститорите, които са загубили пари, използвайки дефектните финансови инструменти, създадени от институцията.

В крайна сметка е отстранена от длъжността си, а години по-късно същата съдба я застига като шеф на „Мерил Линч”.

За Кроучек случилото се е ясно доказателство, че във времена на криза бизнесът игнорира изцяло установените принципи на разнообразие и равноправие, що се отнася до служителите.

„Видях това множество пъти по време на рецесията – „по принцип бихме й дали възможност да реализира идеите си, но нека заложим на сигурното – не можем да си позволим експерименти””, споделя бившият топ банкер пред Би Би Си.

Затова Кроучек оглавява феминистка организация, която да работи за постигане на повече толерантност по отношение на женския пол на върха на големите компании в екстремни ситуации.

Организацията „85 Broads” е закупена от Сали Кроучек за необявена сума през май. Движението е създадено от група жени, които работят в централата на „Голдмън Сакс” на улица „85 Broad Street”, с идеята да бранят правата на жените в банковия сектор.

Сега „85 Broads” е международна организация с над 30 хиляди членове от 130 страни, които плащат солиден ежегоден членски внос.

„През цялата си кариера съм избягвала темата за неравностойното положение на жените в големия бизнес, защото мислех, че тези притеснения само ще ми пречат. Бях прекалено фокусирана върху самата работа и всичко друго оставаше на заден план”, казва Кроучек.

Бизнес дамата изтъква данни от серия от проучвания, според които компании с повече жени на ръководни постове се радват на по-високи приходи, повече иновации, по-добри резултати на борсата и не на последно място на по-адекватно заплащане за всеки служител независимо от пол, раса, религия.

Съдейки от личен опит, Кроучек смята, че във финансовия сектор половото неравенство се засилва неимоверно много в резултат на кризата.

„В тези стресови периоди изглежда по-лесно да си заобиколен от хора като теб”, така Сали Кроучек си обяснява политиката на силните мъже на Уолстрийт в последните години.

Но това много често води до негативни резултати, до грешки. „Еднакво мислещите хора трудно могат да погледнат на даден проблем от друг ъгъл. И така се появява реалната възможност за грешни решения”, убедена е Кроучек.

И затова е твърдо решена да продължи с новата голяма мисия на живота си – да убеди с конкретни данни големите играчи на Уолстрийт, че половото разнообразие в управленските структури е не пречка, а средство за справяне с трудни ситуации.

Освен това „85 Broads” инвестира в компании, оглавявани от нейни членове или от други влиятелни жени.

Разбира се, Сали Кроучек признава, че метаморфозата в живота й не е дошла толкова лесно. „Лежах по пижама на дивана в хола си в продължение на цели 9 месеца, като просто чаках обаждане с ново предложение за работа”, спомня си тя.

Но е доволна, че е изживяла този срив, защото след него е нов човек.

„Ръководенето на голяма корпорация вече не е самоцел за мен. Сега просто се опитвам да бъда от полза за жените, които искат да направят кариера и да разгърнат потенциала си”, категорична е Сали Кроучек.