Проверката срещу Кирил Рашков за придобиване на имоти по незаконен начин ще бъде прекратена. Това съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Инспекторите нищили под лупа собствеността на Цар Киро от 2003 г. до началото на 2013 г. Установено е, че през това време той не е купувал имоти и други вещи, а е продавал. Това означава, че няма данни за несъответствие на получени доходи и имущество, смятат инспекторите.
Проверката от Комисията стартира след разследване в прокуратурата за укриване на данъци срещу Кирил Рашков, по което бе осъден на 2 г. лишаване от свобода през юни миналата година. Преди делото парите бяха внесени в хазната, а синът на Цар Киро - Ангел Рашков, обяви, че са взимали заеми, за да погасят дълга. Пълна данъчна ревизия на членовете на фамилията на Кирил Рашков бе направена и от данъчната служба. Инспекторите откриха несъответствия, написаха ревизионни актове, които бяха връчени на семейството и се обжалват в съда.
По искане на данъчните за погасяване на задължения на търг бе изнесена една от къщите на фамилията в Катуница, която се водеше собственост на Кирил Рашков-младши и бе продадена през октомври м.г. за 90 000 лв. Данъчните са запорирали автомобили на фамилията. Вече са съборени и две постройките на фамилията на Рашком, които след проверка от строителната инспекция се оказаха незаконни - т.нар. Стъклен палат и хасиенда в местността Изгорялата воденица край Катуница. От семейството твърдят, че построили къщите в селото преди 2000 г. Фамилията е издължила голяма част от данъците си.
Четирима представители на фамилията Рашкови във вторник обжалват в съда наложените им глоби от по 5000 лева за неплатени данъци в периода от 2002 до 2010 г. Става дума за спестени пари от фирма "Евро стандарт", която държи спиртоварната в Катуница. Най-голяма е сумата, укрита от Ангел Рашков - близо 70 000 лева. Съпругата му е укрила 32 000 лева, а синът им Кирил - 52 000 лева. След започване на делото тези пари са внесени в бюджета. Дъщеря им Костадинка дължи 13 000 лева, но тя не е успяла да се издължи към фиска. Затова и нейното наказание е най-тежко - 2 г. и 8 месеца условна присъда. Във вторник Окръжният съд ще се занимава с жалбата на Рашкови и внесения протест на прокуратурата, пише "Марица".