Българин е в топ 3 на стартъпите в САЩ. Компанията, в която работи Делян Аспарухов, спестява 60 млрд. долара на американския бюджет за здраве.
"Баща ми и майка ми дойдоха с 300 долара в САЩ. Майка ми стана професор, купиха си къща. Баба ми, която живееше в Разград, ни дойде на гости едно лято. Докато беше там, стана дума за рак на гърдата и за необходимостта жените да се преглеждат. Заведохме я на болница и се оказа, че има рак. И през следващите месеци всички трябваше да й помагаме с лекарствата", разказа момчето по скайп връзка с Петя Дикова.

19-годишният Делян Аспарухов живее в САЩ от 16 години. Родителите му емигрират, когато е на три години. Завършва гимназия с отличия за представянето си по математика, приложни науки и роботика. На 14-годишна възраст създава софтуер, който „революционизира” статистическите модели в компанията, в която работи баща му.

Миналата година Делян напуска един от най-елитните университети в света – Масачузетския технологичен институт (MIT), за да реализира мечтата си за създаване на мобилно приложение в помощ за болните хора. Решението му е повлияно и от факта, че печели стипендия от 100 хиляди долара на Thiel Fellowship. Тя се предоставя от съоснователя на PayPal Питър Тийл на 20 студенти от цял свят на възраст под 20 години. Едно от условията обаче е те да напуснат университета и веднага да започнат да реализират идеите си. Thiel Fellowship отпуска стипендии от по 100 хиляди долара вече трета година. След като печели стипендията, Делян се премества в Силициевата долина, за да развие приложението си Nightingale (Славей).

"Проектът ми се нарича Nightingale. Това е горе-долу това, което исках да направя, докато баба ми имаше рак и исках да имам подобно нещо. Идеята е да се помогне на болни хора да управляват болестта си, както и на хората, които се грижат за тях. С други думи, ако баба ми има рак, вместо всеки ден да я питам дали си е взела лекарствата, мога да получавам навременна и постоянна информация за състоянието й по телефона”, обясни идеята си Делян. „

Делян сподели, че идеята му е да развие приложението си така, че да може да се ползва и от болници.