Полицията арестува трима мъже – двама българи и един иракчанин, заподозрени за измама и организиране на транспортна схема за превоз на незаконни имигранти от област Хасково до столицата, обяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров пред "Фокус".

Той посочи, че тази нощ е проведена специализирана полицейска операция на територията на СДВР и на ОДМВР-Хасково.

Около 22.00 часа снощи дежурни патрули от СДВР са установили два автобуса с хасковски регистрации, спрели в района на Централните хали. При последвалата проверка е установено, че пътниците от различни националности идват от Центъра за първоначално настаняване на имигранти в Харманли и от Дома в Пъстрогор.

Установени са общо 97 лица, от тях 17 са сирийци, а останалите - незаконни имигранти от Афганистан. Под 18 години са били 55 от пътниците в двата автобуса, от тях 52 са афганистанчета, а сирийски деца – 3, посочи Лазаров.

Двамата шофьори са отведени в Трето РУП за първоначално изясняване на случая, след което са освободени. В районното управление са задържани за 24 часа двама българи и един иракски гражданин с разрешение за постоянно пребивававане в България, които са организирали транспорта на имигрантите до София.

След извършените снощи проверки е създадена организация чрез предаване на територията на областните дирекции и със засилен полицейски ескорт автобусите с пътниците в тях да бъдат върнати обратно по местата, откъдето са отпътували.

Разследването на измамата и на организирането на транспортната схема продължава