Ще завършим успешно годината, разхлабване на коланите няма. Това заяви пред Дарик радио финансовият министър Петър Чобанов.

Въпреки че съществуват рискове пред управлението на бюджета, те са контролируеми и ще завършим успешно годината, заяви Чобанов. Той съобщи, че кабинетът е подготвен за вариант на известно неизпълнение. Трябва да сме внимателни по отношение на разходите и да се откажем от някои паразитни разходи. Основният сценарии е да изпълним актуализацията на бюджета, увери финансист номер едно.

Според него мащабът на неплащането на данъци в България е голям и именно за това едно от основните направления на правителството е намаляване на тази тенденция. В последните месеци успяхме да установим нов тип отношения с бизнеса като намалим административната тежест.

През октомври бяха събрани повече приходи отколкото се очакваше, остават ноември и декември - месеци, които са доста активни, каза Чобанов. Ако не изпълним приходите за годината, ще оптимизираме още разходи, обяви Петър Чобанов.

Бюджетът на НЗОК е планиран и харчен за десет месеца. Но ще гарантираме нормалната работа до края на годината, каза още той. Приходната част се изпълнява добре и ще бъде преизпълнена. Приходните администрации се мобилизираха и по отношение на осигуровки, които са декларирани, но не са платени. Така че категорично по отношение на приходната част на бюджета на НЗОК нямаме проблем, каза още Петър Чобанов.

Министърът поиска НЗОК да не сключва договори с всички болници в страната. Според него най-важно е да се осигури на регионален принцип достъпът до болнична помощ. "Здравната каса да може да сключва договори и с държавни, и с частни болници, но не с всички", коментира Чобанов. Петър Чобанов бе категоричен, че трябва да се постави въпросът колко болници са необходими на страната ни и да погледнем към все повечето частни болници, които са се специализирали "в лекуването по скъпи пътеки". Според Чобанов именно за частните болници трябва да се мисли за втори и трети стълб в здравното осигуряване.

"До края на януари ще бъдат разплатени всички дейности в системата на НЗОК", обеща още финансовият министър. По думите му до края на годината ще бъде направено всичко възможно да бъдат платени всички разходи в системата на болничната помощ до септември, а останалите разплащания да бъдат направени до края на януари.

По 50 лева коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсии до 251 лева, каза още той и обяви, че подкрепя този вариант, предложен от социалния министър Хасан Адемов. До средата на 2014 г. трябва да има яснота за повишаването на възрастта и стажа за пенсиониране. "Възможно е МВФ да ни разкритикува за спирането на пенсионната реформа, но временното й прекратяване ще остави глътка въздух и възможност да се седне на масата за преговорите", коментира финансовият министър. Той обаче е категоричен, че трябва да се върви към увеличаване на възрастта за пенсиониране.

"Швейцарското правило само по себе си ще подобри ситуацията", смята Петър Чобанов. От догодина именно по това правило пенсиите ще се вдигнат с три на сто от 1 юли, като средната пенсия ще надхвърли 300 лева.

Според финансовия министър до края на годината могат да бъдат осигурени нужните пари за справянето на ситуацията с бежанците. Петър Чобанов бе категоричен, че сумата е малко под 20 млн. лева.

Заедно с коледните добавки за пенсионерите и проблемите в здравната система, кризата с бежанците създава възможност за повече разходи в бюджета към края на годината. Според Чобанов въпреки тях нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Все пак финансовото министерство е разработило вариант, в който има неизпълнение на заложените приходи. В такъв случай ще се оптимизират още разходите, като ще се "орежат паразитни разходи", каза още Чобанов.

По думите му през октомври са надхвърлени плановете за събираемост на НАП. Петър Чобанов бе категоричен, че засилването на контрола върху издаването на касови бележки не е пресиране на бизнеса, а напомняне, че приходната агенция работи.

Плоският данък от 10% остава до края на мандата, заяви финансовият министър Петър Чобанов. По думите му през втората половина от мандата може да се мисли за семейно подоходно облагане и за необлагаем минимум, но със сигурност ставката ще остане. За догодина от данък "лихва" ще получим 66 млн. лева, което кореспондира с новата му ставка от осем на сто. Ще се върви в посока за постепенното му намаляване и ако видим ясна перспектива, че нивото на събираемост е високо и икономиката расте, може да помислим и за цялостното му премахване догодина, коментира още Петър Чобанов.

Целите, които си поставяме, са съобразени с икономическия цикъл, допълни Петър Чобанов. По думите му заложеният дефицит от 1,8 на сто и увеличаването на дълга на страната ни догодина до максимум 18 млрд. лева не води до свръхзадлъжнялост. Още повече, че в средносрочната рамка за страната ни е предвидено намаляване на дефицита. Ето защо според Чобанов "разхлабване на коланите няма".

Рейтингът на страната ни е подценен, смята още финансовият министър. Чобанов обясни, че в закона, според който ще вземем нов дълг от 360 млн. до края на годината, не е фиксиран конкретен лихвен процент. Заложените текстове с лихвен процент до десет на сто не означава, че това ще бъде цената на кредита.