"Сгрешихме, че не забранихме БСП", призна в интервю за "Труд" президентът на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев.

"Това направиха руснаците, забранявайки КПСС, след неуспешния опит за преврат в Москва”, допълни Желев. Той изрази съжаление, че Тодор Живков не е бил осъден за държавна измяна. Според бившия президент Живков е трябвало да понесе отговорност за това, че е предлагал България да стане 16-та република на СССР.

"Това беше национално предателство. За онези, които заемат отговорни държавни длъжности и бяха на държавни постове, това е и държавна измяна”, посочи Желев.

По думите му след едно осъждане на Тодор Живков и ЦК "щяхме да забраним БКП и БСП като партии престъпници“. "Това е най-голямата грешка на нашата демокрация според мен. България щеше да бъде напред от редица балкански страни”, категоричен е първият демократично избран президент.

По думите му преходът у нас отдавна е свършил. "Въпросът е, че той не беше направен както трябва. Голяма грешка е разбиването на СДС в навечерието на вторите демократични избори през 1991 г. Групата на 39-те разби Съюза на демократичните сили", заяви още Желю Желев.