Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на парламента Михаил Миков, че партията му е съгласна с дневния ред на депутатите за следващата седмица при условие, че в нея попадне точка с актуализация на бюджета на Здравната каса и на Закона за държавния бюджет.

Така става ясно, че ГЕРБ ще се върне в пленарната зала и парламентът ще заработи отново, ако БСП и ДПС се съгласят на актуализация на бюджета.

Писмото е в отговор на проектопрограма на Народното събрание, изпратена от Миков до Борисов, става ясно от съобщението, изпратено от пресцентъра на ГЕРБ.
Депутатите на ГЕРБ напуснаха Народното събрание миналата седмица и обявиха, че повече няма да влизат до изборите.

Ревизия на бюджета поиска по-рано и президентът Росен Плевнелиев. Мотивите му бяха, че неизпълнението на бюджета е сериозно и цифрите към средата на годината са повече от притеснителни. Плевнелиев поиска ремонт на бюджета и за да не се връзват ръцете на служебното правителство.

Ултиматумът на Борисов към Миков дойде след среща на лидера на ГЕРБ с председателя на Българския лекарски съюз Цветанов Райчинов. От пресцентъра на партията съобщиха, че по време на разговорите е отчетено, че в бюджета на НЗОК има формиран дефицит от 491 млн. лв. и че има риск от катастрофа в сферата на здравеопазването. Затова Борисов настоява бюджетът на Касата да се промени с 500 млн. лв.

ГЕРБ настоява решението за актуализацията на бюджета на НЗОК да бъде внесено в парламента от Министерския съвет в рамките на тази седмица - от 7 до 12 юли.

По-рано Бойко Борисов изпрати писма до лидерите на двата синдиката у нас заради изявленията им от вчера, че партиите са причина за сегашната ситуация в страната. Лидерът на ГЕРБ кани Константин Тренчев и Пламен Димитров на среща в парламента, за да му обяснят каква е вината на партията му.