Реформаторският блок (РБ) призова президентът да насрочи парламентарните избори на 28 септември. Предложената дата 5 октомври е некоректно използване на най-големия мюсюлмански религиозен празник Курбан Байрам, каза на пресконференция днес говорителят на Блока Радан Кънев.

Според Реформаторите изборът на тази дата е обида за мюсюлманите, които представляват 12 на сто от населението у нас.

Става дума за съгласие между парламентарните партии около интересите на ДПС и Ахмед Доган, обясни Кънев и подчерта, че РБ не е част от това съгласие.
Корман Исмаилов от Народната партия "Свобода и достойнство" коментира, че по този начин ще бъде вкарана политика в празника и смята, че ДПС поставя религиозния празник на втори план, за да бъде използван в кампанията.

Реформаторите смятат, че ако изборите са на 5 октомври, ДПС ще е в привилегирована позиция предвид очакваните автобуси от Турция.

Според Кънев днешната визита на руския външен министър Сергей Лавров е дала отговор на въпроса защо правителството все още не е подало оставка.

Той посочи, че по техни данни се подготвяла незаконна смяна на един от участниците в консорциума по
проекта "Южен поток" и подписване на нови документи. За нас трябва да има нова процедура по "Южен поток", съобразена с европейските правила за обществените поръчки, настоя Кънев. Без такава процедура България е заплашена от спиране на всички еврофондове, допълни той.

РБ настоява и за консултации при президента за номиниране на новия български еврокомисар по ясни и публични критерии. Лидерът БСП Сергей Станишев, за когото се говори, че ще бъде номиниран, не отговаря на нито един публичен критерий, категоричен е говорителят на Блока

Божидар Лукарски обясни, че през седмицата ще се обсъждат принципите за водене на преговори за разширяване на Блока. Той допълни, че много партии са заявили желание за включване към коалицията.