Бившият белгийски крал Алберт Втори се оплаква, че издръжката му е твърде малка, съобщи RT.

В качеството си на действащ монарх той е получавал 11.5 млн. евро годишно, а сега 923 000, а чисти взима 700 000 (след приспадане на данъците).

През юли Алберт Втори се отрече от престола в полза на сина си Филип.

Приближените на краля да обезпокоени от "лошото му настроени и оплакванията му". Той свята, че с него се държат не така, както се е надявал и това го "поставя в затруднено положение", разказва един от приближените пред в. "Льо Соар" (Le Soir). Според този източник правителството би могло да поеме разходите по поддържането на резиденцията, а ВМС да се погрижат за разходите по кралската яхта, която според слуховете струва 4.6 млн евро.

Малко вероятно е обаче правителството да откликне на жалбите му, след като страната се придържа към строги икономии заради кризата. През октомври например правителството оряза бюджета на кралското семейство. Освен това бившият крал, принцовете и принцесите, които се издържат от държавата, трябва да плащат данъци върху получаваните суми, както и да се отчитат за изразходваните средства, отпускани им за представителни нужди. В същото време конституцията не позволява крал Филип и съпругата му Матилда да се обложат с данъци.