В повечето случаи интернет наблюдението, извършвано от Американската агенция за национална сигурност (NSA), е насочено към случайни хора, а не реални „мишени“, предаде „Машабъл“.

Според актуален доклад 9 от всеки 10 души, върху които NSA е хвърлила око, всъщност не са заподозрени. Почти половината от наблюдаваните лица пък са американци или жители и посетители на САЩ, сочи проучване на Washington Post.

Докладът се базира на 160 000 прихванати разговора, включително над 120 000 смс-а, около 22 000 имейла и близо 4 000 съобщения в социалните мрежи от 11 400 потребители. Информацията е събирана от 2009 до 2012 г. и е разпространена от бившия сътрудник на тайната агенция Едуард Сноудън. Данните са прихващани с помощта на програми за интернет шпионаж като PRISM и Upstream.

Въпреки че агенцията следи някои заподозрени за тероризъм лица, в повечето случаи става дума за невинни интернет потребители. Сред файловете на NSA има медицински досиета, чат съобщения между влюбени, снимки на деца, изображения на оскъдно облечени мъже и жени и други. Някои от тези лица са попаднали в полезрението на агенцията, защото са имали директен контакт с някой от заподозрените или просто са били в една и съща стая за чат.

Според изданието NSA трябва да иска разрешение от жителите на САЩ, за да ги наблюдава, освен ако не са чужденци. В много случаи обаче агенцията няма стриктни критерии за определяне на това дали даден човек е американец или не, затова и много жители на САЩ попадат в обсега на наблюдение. NSA определя, че всички имейли, написани на чужд език, са написани от чужденци и че всички хора, които са в имейл контактите на чужденци, също не са жители на САЩ.