Банката Голдман Сакс забрани на служителите си да припарват до офиса в периода между петък вечер и неделя сутрин в опит да се справи с преумората и да подобри баланса работа-живот.

Наредбата, отнасяща се до всички служители на инвестиционната банка, които често работят до 100 часа седмично, ги подканя да не се докосват до работа в 36-часовия период. Но мнозина все пак трябва да се трудят в неделите, които не са включени в наредбата, целяща да създаде по-приятелска атмосфера в банката.

За да се насладят на своя "Голдман уикенд" пълноценно, младите банкери трябва да си тръгват от работа до 21 ч в петък и да не се връщат до 9 ч в неделя, макар че от тях все пак се очаква "да проверяват редовно блекберитата си".

А служителите, на които им минава през ума да се трудят в комфортната обстановка на собствената си всекидневна, ще трябва да се разделят с мечтите си, тъй като едно от правилата гласи: "Работата не трябва да се мести от офиса в дома".

Наредбата призовава служителите да си вземат три седмици отпуска на година. "Ако екипът се нуждае от професионално изключение от съботното правило (например млад банкер да трябва да работи в събота и/или през целия уикенд), моля, изпратете и-мейл до по-висшестоящ мениджър до 9 ч в петък за одобрение. Изключенията няма да са норма, а трябва да се използват отвреме-навреме", се казва в наредбата.

"Очакваме или силно препоръчваме на всички аналитици и съдружници да си вземат триседмична ваканция на година. Това трябва да включва поне една, но за предпочитане две защитени ваканции от една седмица. Ваканциите ще бъдат следени и докладвани на тримесечна основа. Всички аналитици, включително работещите за първа година, се очаква да си вземат отпуска (за предпочитане една седмица) до края на годината, за да се съсредоточат върху баланса работа-живот", гласят още от новите правила.

Усилената работа в банковата индустрия привлече вниманието на медиите през август тази година, когато стажантът Мориц Ерхард почина в банята си след "луди часове" работа за конкурента на Голдман Сакс Мерил Линч.