„Американският разрушител Vella Gulf се връща в Черно море. Очаква се корабът в понеделник следобед да премине Босфора”. Това съобщава пред РИА Новости военно-дипломатически източник. Същевременно в Черно море продължават с пълна сила ученията на от една страна на военноморските сили на Русия, а от друга на България с участието на Втора постоянна минно-трална група на НАТО.
Ударните групи от бойни кораби на Черноморския флот (ЧФ) на Руската федерация успешно поразиха комплексна мишена по време на учения югозападно от нос Тарханкут, съобщи в понеделник пресслужбата на Министерството на отбраната в Москва, цитирана от ИТАР-ТАСС. Мишената е имитирала отряд противникови бойни кораби.

Съвместните ракетни стрелби са водени от ракетния кораб "Самум", малкият ракетен кораб "Щил" и два ракетни катера.

За обозначаване на корабите на условния противник са използвани различни типове надводни мишени. В нанасянето на ударите по комплексната мишена са участвали и самолети на морската авиация СУ-24 от авиобазата на ЧФ, които са отработили нанасяне на бомбени удари по надводни кораби.

Военноморските учения на разнородни сили на руския Черноморски флот, с участието на около 20 бойни кораба и спомагателни съда, над 20 самолета и въртолета, морската пехота и бреговата артилерия, започнаха в петък.

В същото време в западната част на Черно море Военноморските сили (ВМС) на България провеждат военноморското учение с международно участие "Бриз 2014".

Освен българските части, в учението участват и ВМС на Турция с подводницата "DOLUNAY", ракетния катер "MIZRAK", патрулния катер "TUZLA" и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер "MACHITIS", ВМС на САЩ с ракетен крайцер "VELLA GULF" и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата "REGINA MARIA" и миночистача "AXENTE", както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата "AVIERE", италианския минен ловец "RIMINI", турския минен ловец "AKÇAY" и английския минен ловец "CHIDDINGFOLD".

Източникът на РИА Новости припомня, че освен учението "Бриз-2014", в което участие вземат кораби от Втора постоянна минно-трална група на НАТО, сега в акваторията на Черно море има и  други два кораба на НАТО – разузнавателните кораби на ВМС на Франция Dupuy de Lome и на ВМС на Италия Elettra.