Над 1,2 мрлд. евро е общата стойност на чуждестранните инвестиции, които се очаква да се влеят в България за 2014 година. 12 проекта на стойност 94,33 млн. лева са били сертифицирани за първите 6 месеца на 2014 година от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Това съобщи изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов, който представи данни за инвестиционния процес в България за първите шест месеца, предаде БГНЕС.

Откритите работни места в резултат на тези проекти са 3213, а още 15 проекта са в процес на сертифициране на стойност 565,9 млн. лева, което предвижда 7851 нови работни места.

БАИ работи и по 28 проекта по отношение на подготвяне на документация, съдействие на инвеститора за избиране на регион за започване на инвестиционен проект, като тези потенциални проекти са на стойност 1,409 млрд. лева, по които се предвиждат над 23 000 работни места, обясни изпълнителният директор на агенцията по инвестициите.

За цялата 2013 година издадените сертификати за клас инвестиция са общо 15, като размерът им е 100,33 млн. лева, обясни Младенов. На практика това означава, че през 2014 година със сигурност ще регистрираме ръст, посочи той.

Тези проекти се случват, като в момента се подготвят документи, изготвят се справки и други, а останалите 15 проекта на стойност около 566 млн. лева вече са подадени в БАИ и се сертифицират, обясни Младенов.

По сектори разпределението на инвестиционните проекти е най-вече в сферата на информационните технологии, преработващата промишленост, здравеопазването и логистиката.

При представянето на резултатите за първото шестмесечие и сравнението със сертифицираните проекти за 2013 година Светослав Младенов обясни, че голяма роля за по-добрите резултати имат мерките за намаляване на инвестиционната тежест, предприети от правителството и вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Кандидатстването в БАИ е опростено, намалени са праговете за инвестиции и брой работни места, което дава възможност на малки и средни предприятия да подадат заявление за инвестиции, обясни Младенов.

Стратегическото местоположение, членството ни в НАТО и ЕС, стабилният икономически растеж, ниските данъчни ставки, конкурентните оперативни разходи, нивото на образованието и атрактивните цени на дълготрайните активи са сред силните страни на страната ни, посочва анализът на БАИ.

Сред слабостите все още остават административната тежест, инфраструктурата и човешкия ресурс. Като заплаха анализът на БАИ отчита основно закони, забраняващи граждани на други държави да инвестират в България и демографските предизвикателства.

Основните възможности пред страната ни са в развитие на финансовите пазари, аутсорсинг на бизнес процеси, растеж в сектор "Земеделие" и по-конкретно био-земеделието, сектор "Машиностроене" и производство на резервни части, рециклиране и управление на отпадъци, развитие на сектор "Енергетика", развитие на инфраструктура и други.

По отношение на показателите за оценка на риск и бизнес климата, страната ни заема добри позиции – по оценка на риска сме на ниво "В", където са още Испания, Италия и Португалия, а водещи с ниво "А" са Германия, Австрия и Люксембург. По отношение на бизнес климата страната ни е на ниво А4, което също ни поставя в добра светлина, обясни Светослав Младенов.

Изпълнителният директор на БАИ бе помолен да коментира влиянието на понижените рейтинги на страната като бе категоричен, че не очаква това да има сериозно отражение. "Няма инвеститор, който да е кандидатствал и да се е отказал заради рейтинга на някоя агенция", обясни Младенов.