Британските специални служби са арестували върнал се от Сирия ислямски екстремист, подготвял терористичен акт в Лондон. По данни на следствието, религиозният фанатик, който е британски поданик, е подготвял терористичния акт с употребата на експлозиви и огнестрелно оръжие по указанията на „попечител“, намиращ се в Сирия.
Това е първият известен случай, когато ислямист, воювал в Сирия, е подготвял терористичен акт на територията на Великобритания, пише в. Daily Mail. Според оценката на специалните служби, подготвяният атентат е трябвало да бъде най-големият след терористичните нападения в лондонското метро от 7 юли 2005 г. Тогава терористи задействаха бомби в мотриси и автобуси. Бяха убити 52 души. Ранените бяха стотици.

По информация на британските медии, мюсюлманският екстремист е бил вербуван от представител на терористичната организация в Сирия. Той е получил задание да организира атентат на британска територия, за което е получил голяма сума пари за закупуването на оръжие и материали за изготвяне на бомбата.

Пристигайки във Великобритания, екстремистът е обединил сили със свой съучастник. Дейността на двамата обаче станала достояние на британското контраразузнаване МИ-5. Имената на задържаните не се съобщават. Не се съобщава и датата на задържането им.

На 17 юни британският премиер Дейвид Камерън заяви, че въоръжените ислямисти в Сирия и Ирак са най-голямата заплаха за сигурността на Великобритания. По думите му, особена опасност представляват воюващите там екстремисти, които са британски граждани и могат да се върнат в родината си, за да извършват терористични актове.