Аз настоявам да се направи ревизия на бюджета и ще очаквам отговорно отношение по тази тема. Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос кои според него са приоритетите около които трябва да се обедини НС в последните му дни, предаде БГНЕС.

"Задължително е да се обединят около това, че трябва да се обединят. Има още работа за вършене", посочи държавният глава и изтъкна, че е на мнение, че в държавата всеки ден е важен, още повече в трудна ситуация. "Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство искам да изтъкна неотложността и според мен изключителната спешност и важност на усилията в НС да се ревизира бюджета", заяви Плевнелиев. Той каза, че цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни. "Неизпълнението на бюджета е сериозно и не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и за бюджета в държавата и неговото изпълнение. Преди всичко работата на приходните агенции както и разходната му част", каза държавният глава като подчерта, че не бива да се връзват ръцете на едно бъдещо служебно правителство.

Президентът каза, че вярва че има много консенсусни теми, които са важни, спешни. Сред тези, които изброи са законодателни инициативи, свързани с БНБ, както и такива, свързани с европейския дневен ред – "има директиви, които ни чакат и разбира се големи теми като енергетика и здравеопазване". "Реформата на държавния бюджет към средата на година е необходима и заради призива на много институции, включително и хора, които разбират от здравеопазване в България, че ако не се ревизира бюджетът на НЗОК, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина от годината. Така че очаквам тези неща ясно и категорично: ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и също така някои други смислени законопроекти да бъдат доведени до край", каза Плевнелиев.

"Очаквам на утрешните консултации, моля се, надявам се - разбира се държавният глава не е водещ в тези консултации, те ще се случат в НС, но наистина се надявам и апелирам да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс – трябва да осигурят кворум и трябва да осигурят тези смислени неща. Иначе аз наистина ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смилена работа за вършене, моля свършете я", заяви държавният глава.

Плевнелиев каза това, след като откри Международната конференция Дни на математиката в София. За участие във форума са регистрирани близо 300 учени и ще бъдат представени над 200 доклада. В програмата са включени повече от 130 утвърдени чуждестранни учени от редица водещи научни центрове в над 40 държави. При откриването Плевнелиев каза, че при срещите му с българската математическа общност по света и в България не веднъж е споделял убеждението си, че математиката помага на обществото да се справя с житейските трудности, с предизвикателствата. "Помага на нациите да вървят напред", каза той. Президентът подчерта, че езикът на математиката е универсален и сближава хората от всички континенти. "Математиката, заедно с инженерните науки е сред движещите сили на иновациите и технологиите, които формират съвременния живот и предопределят конкурентоспособността и просперитета на всяка нация", заяви той и подчерта, че нашето бъдеще е функция на развитието на науката математика.