За две операции съобщават от ДАНС, при които има арестувани за за сексуална злоупотреба с деца в Интернет.

На 3 юли служители на ДАНС, под ръководството на Районна прокуратура - Велико Търново, провежда специализирана операция на територията на област Велико Търново, в хода на която е задържан британски гражданин, по подозрение, че в периода януари - април 2014 г. е разпространявал в интернет пространството материали (снимки и видео), съдържащи сцени със сексуална експлоатация на деца от 1 до 16 години. При извършеното претърсване в дома на лицето са намерени и иззети компакт дискове, флаш-памети и лаптоп, на които се съдържат данни, свидетелстващи за престъпната му дейност.

По случая е образувано досъдебно производство. На лицето e повдигнато обвинение за престъпление, за което максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба от 2000 лв.

На 1 юли служители на ДАНС, под ръководството на Районна прокуратура – Габрово, проведоха специализирана операция на територията на гр. Габрово, в хода на която е задържан българин. Установено е, че в периода 16.06.2013 г. – 12.05.2014 г. от различни IP адреси лицето е набавяло от сайтове и сървъри в интернет множество файлове (снимки и видеофайлове), съдържащи порнографски материал на лица, ненавършили 18-годишна възраст.

При извършените процесуално-следствени действия от обитавано от лицето жилище са открити и иззети компютърна система с три харддиска с общ капацитет 2 терабайта, 1 харддиск и 17 бр. бойни патрони различен калибър. На информационните носители са открити голям брой видеофайлове и снимков материал с порнографско съдържание, включително и такива, за чието създаване са използвани малолетни и непълнолетни.

По случая е образувано досъдебно производство. На лицето е повдигнато обвинение за извършено престъпление и му е наложена мярка за неотклонение "подписка".