Правителството на КНДР предложи на Южна Корея "да се откаже от враждата и конфронтацията, за да намерят път към помирение и единство", се казва в официално изявление, разпространено от севернокорейската информационна агенция КЦТА и цитирано от  ИТАР-ТАСС.

В документа се отбелязва, че Пхенян и Сеул "трябва да се откажат от зависимостта от външни сили и да решават всички проблеми самостоятелно".

Севернокорейските власти са предложили на южнокорейската страна "да създадат благоприятна за подобряване на отношенията между Севера и Юга атмосфера".

Според текста двете Кореи трябва да издигат "приемливи и отговарящи на интересите на всички корейци конкретни предложения за обединяването на родината", за да "се гарантира съвместно съществуване, разцвет и общи интереси".

Пхенян изтъква, че обединението може да се извърши на принципите на федерация, предполагаща "съществуването на две различни обществени системи и идеологии". КНДР призовава за ориентир да послужи общата декларация, подписана при посещението в Пхенян през юни 2000 г. на тогавашния президент на Република Корея Ким Те-чжун, който се срещна с тогавашния севернокорейски вожд Ким Чен-ир.

Наред с това севернокорейското правителство предупреждава, че отношенията между Севера и Юга са достигнали такава ниска точка, че едно необмислено изказване или действие може да донесе на Корейския полуостров опасен конфликт и разрушения. "Поради това корейската нация трябва да обедини усилията и мъдростта си  за разработването на общ курс", се изтъква в изявлението. (БТА)