Израелската полиция арестува еврейски екстремисти във връзка с разследването на смъртта на палестински юноша от Източен Йерусалим, изгорен жив. В същото време министър-председателят Бенямин Нетаняху призова за спокойствие пред лицето на риска от ескалация на насилието в Газа.

"Хората, арестувани във връзка с този случай, очевидно принадлежат към еврейска екстремистка група", заяви пред АФП израелски официален представител. "Шин бет", службата за вътрешната сигурност на Израел, от своя страна, посочи, че "няколко заподозрени евреи" са били арестувани и разпитани, а министърът на обществената сигурност Ицхак Ааронович съобщи, че шестима младежи са задържани.

Нетаняху обеща, че "извършителите на това ужасно престъпление ще бъдат наказани с цялата строгост на закона".

Никакви други подробности не бяха разкрити, информацията за случая цензурирана, но полицията допусна за първи път, че убийството на палестинския младеж може да е и по политически причини, пише АФП.

Шестнайсетгодишният Мохамед Абу Кдеир бе отвлечен на 2 юли в квартал Шуафат в окупирания Източен Йерусалим. Обгореното му тяло бе открито няколко часа по-късно край гора в западната част на града.

"Защо им отне четири дни? Бяхме им е дали снимките и видеозаписите от камерите (за наблюдение), защо чакаха?", възмущава се бащата на Мохамед.

Според предварителния доклад от аутопсията, младежът от Шуафат е бил изгорен жив. Той бе погребан в петък сред висящото във въздуха напрежение. То се реализира в сблъсъци в Източен Ерусалим, които обхванаха в събота и арабските общности в северната част на Израел. Демонстрациите приеха антирасистки характер.

"Запазете хлъднокръвие"

Вътре в "Триъгълника", името на региона в Галилея, в който има големи арабски агломерации, полицията арестува 35 демонстранти през нощта срещу неделя, половината от тях непълнолетни.

"Това, което се случи през последните няколко дни не е само протест срещу отвличането и убийството на Абу Кдеир. Това е отговор на политиката на правителството към арабските граждани", обясни пред АФП израелският депутат от арабски произход Афу Агбария, осъждайки и "антиарабската дискриминация на работното място, в образованието и на други места".

Арабското малцинство от 160 000 палестинци, останали на земите си след създаването на Израел през 1948 година, нарасна до 1,4 милиона души през годините.

Бенямин Нетаняху призова представителите на арабската общност в Израел, за да се намесят, за да се възстанови спокойствието. Климатът на насилие между общностите взриви и социалните мрежи, където призивите за отмъщение се умножиха и от двете страни.

"Опитът показва, че във времена като днешните, ние трябва да запазим хладнокръвие", призова Нетаняху, като отговори така на някои от своите министри, настояващи за мащабна операция в Газа, контролирана от Хамас.

Но тъй като в неделя сутринта около 20 ракети и мини паднаха на израелска територия, без пострадали, израелската армия отговори с въздушни удари и артилерийски огън срещу палестинския анклав, но също без да причинят жертви.

Накрая, президентът Палестинската автономия Махмуд Абас наруши мълчанието си в неделя, за да поиска от ООН да се създаде комисия за разследване на "израелските терористични престъпления".