"Кой изготви онзи списък?", така с въпрос премиерът Пламен Орешарски отговори на въпроса кой му "натресе" Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Министър-председателят визира списъка с "враговете" на демокрацията, озаглавен "Комисарите на подмяната". Днес Орешарски пристигна в града с министрите на регионалното развитие и благоустройството Даниела Терзиева, на околната среда и водите Искра Михайлова, на земеделието Димитър Греков и зам.-министъра на културата Велислава Кръстева. Пред сградата на областната управа те бяха посрещнати от стотици местни жители, издигнали плакати в подкрепа на правителството и лично на премиера. Малка група от младежката организация на ГЕРБ пък пусна хвърчило от сини балони с надпис "Оставка" върху широката лента.

Близо 2 часа трая срещата на Орешарски и министрите с кметовете на 7-те общини, които са поставили акцента на стопираните от предишния кабинет проекти. "Уверих кметовете, че взаимоотношенията между централната и местната власти и фискалната децентрализация ще продължат да бъдат приоритет не само в следващата година, но и в рамките на мандата с убедеността, че кметовете и администрациите по места могат по-добре да идентифицират проблемите на хората и да се справят с тях. В тази връзка още в бюджета за 2014 г. има сигнали за вниманието, което отделяме на местните власти. Ще продължим да изграждаме т.нар. пътна карта за посоката на децентрализацията в следващите периоди. Надявам се, че по този начин ще оптимизираме в много голяма степен функциите на централната и местните власти, разбира се, в интерес на хората", заяви премиерът Орешарски след финала на работната среща.

Кметът Хасан Азис е поставил въпроса за кризата с изграждането на регионалното депо за отпадъците на Кърджали и останалите 6 общини. Той е настоял замразеният проект да попадне в приоритетите на държавата. "Кърджали и кметовете в областта по времето на предишното управление бяха лошите кметове, ние бяхме наказаните общини. В този смисъл едно устойчиво регионално развитие предполага възстановяване на този баланс. През последните 4 г. се направи всичко възможно да се постигне дисбаланс в развитието на страната и, в частност, на местното самоуправление", посочи Азис. Той подчерта, че общото най-голямо искане на кметовете от района е възстановяването на баланса в развитието на отделните региони. "През последните години общините изпълняваха законовите си задължения и отговорности единствено със собствените си ресурси. Изпълнявахме включително и дейности, които са отговорности на държавата и правителството. Общините в Кърджалийска област отбелязаха през последните 4 години нула лева като инвестиции извън законоустановените субсидии. Очакваме от това правителство да даде шанс на всички започнати и спрени проекти да намерят продължението си", посочи още Хасан Азис.

Запитан защо се бави стартът на проекта за интерконекторната газова връзка с Гърция, премиерът заяви, правителството полага усилия за ускоряването на изграждането й във връзка и с газопровода ТАБ, който ще минава през южната ни съседка и ще даде възможност за обезпечаване на реална, а не само теоретична диверсификация на доставките. "Не бих искал да приема функциите на историк, за да говоря за това, че през последните 4 г. нищо не беше направено, макар да имахме дори осигурено европейско финансиране в края на 2008 г.-началото на 2009 г. През 2014 г. рестартираме дейностите по проекта", увери Орешарски.

Той посочи, че правителството ще насърчи по всички начини реализирането на бизнес проекти, в това число и финансово, където е необходимо. "Считаме, че всяка предпоставка за развитие на бизнеса и за растежа на икономиката си заслужава да бъде подкрепяна. Само като създадем условия за икономическо развитие и предпоставки да намалим първо броя на безработните, и от друга страна, като увеличаваме доходите на работещите бедни, така ще стане възможно огромният процент на българите, живеещи в бедност, да падне. Това става с бизнес-стимули и с други мерки, в това число социални, насочени към гражданите, които не могат да се възползват от икономическото развитие – пенсионерите, временно нетрудоспособните", заяви Орешарски. Едно от приоритетните направления в бюджета за 2014 г. са именно социалните грижи за тези хора, уточни премиерът.

Той обаче отказа да отговаря на въпроси, свързани със скандалите около вече бившия зам.-председател на НС и на ДПС Христо Бисеров по отношение на влиянието му върху енергетиката и евентуалната му връзка с проекта "Южен поток".