Главният прокурор Сотир Цацаров лично е разрешил на двама членове на етичната комисия на Висшия съдебен съвет да четат стенограмите от подслушването по скандала със Камен Ситнилски, съобщи сайтът "Съдебни репортажи". Още преди Ситнилски да бъде отстранен от ВСС, председателят на етичната комисия Ясен Тодоров призна, че е чел в прокуратурата СРС-тата, защото има допуск до класифицирана информация. Заедно с него е била и колежката му Галя Георгиева.

Двамата бяха сред инициаторите за образуването на дисциплинарното производство срещу Ситнилски, което започна през юли. Месец след това Ситнилски беше отстранен временно от своите колеги, за да не влияе на имиджа на съдебната власт.

Бившият заместник-главен прокурор Камен Ситнилски сезира прокуратурата, че Ясен Тодоров и Галя Георгиева са нарушили закона, защото са чели СРС-тата, без да имат право на това. Неговият аргумент е, че достъпът до класифицирана информация не може да бъде осигуряван по принцип за всичко, а само ако за съответните лица важи принципът "необходимост да се знае".

В случая Тодоров и Галя Георгиева са получили достъп до класифицирана информация, която може да бъде използвана само за нуждите на наказателния процес, твърди Ситнилски. Според него СРС-тата са използвани незаконно като основен повод за образуването на дисциплинарното му производство.

Разглеждането на случая във ВСС ще продължи на 4 декември с изслушване на бившия главен прокурор и настоящ конституционен съдия Борис Велчев.

На 26 юли кадровиците на съдебната власт образуваха дисциплинарно производство срещу Ситнилски и още двама прокурори заради изтеклите месец по-рано стенограми от техни подслушани разговори, свързани с изборите за ВСС. Другият член на ВСС Румен Боев се отърва без дисциплинарка, въпреки че неговото име също протече от записите. Скандалът започва от анонимка, с която записите бяха изпратени на медиите, а след това бе подета и кампания за отстрелването на Ситнилски.

Именно тези обстоятелства около скандала, създали усещане за вътрешни интриги и уреждане на сметки между старото и новото ръководство на прокуратурата, породиха сериозни съмнения, че е изфабрикуван вътрешен скандал във ВСС в опит да бъде премахнат Ситнилски.